Elektrische Gitaar Kopen

Het is geweldig om de gaafste nummers op een elektrische gitaar te spelen! Maar wanneer je een elektrische gitaar gaat kopen kan dit een grote uitdaging zijn. 

Dit aangezien elektrische gitaren in veel verschillende vormen en merken beschikbaar zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een gitaar vind die zowel goed klikt als speelt. Daarom zullen we in dit artikel vijf tips geven en zes opties laten zien.

Inhoudsopgave

Elektrische Gitaar Kopen Tips

Voordat we verschillende elektrische gitaren laten zien die we aanraden, zullen we eerst een aantal handige tips geven. Deze tips zullen je helpen in jouw zoektocht naar de ideale elektrische gitaar.

Tip 1: Varianten

Belangrijk is om te weten dat je met een elektrische gitaar keuze hebt tussen drie soorten body’s. Dit zijn namelijk de solidbody, semi-hollowbody en hollowbody. Hierbij heeft elk soort zijn eigen karakteristieken.

  • Solidbody: De meest voorkomende elektrische gitaar body is de solidbody. Zoals de naam het al zegt hebben deze gitaren een massieve klankkast;
  • Semi-hollowbody: De semi-hollowbody combineert een massief centraal blok met een hollowbody ontwerp;
  • Hollowbody: De hollowbody is gitaar is net als een akoestische gitaar hol van binnen. 

Tip 2: Accessoires

Waar je met een akoestische gitaar alleen de gitaar nodig hebt, ligt dat bij een elektrische gitaar anders. Naast de gitaar zelf heb je bij een elektrische gitaar bijkomende uitrusting nodig.

  • Versterker: Je zult eigenlijk altijd wel een versterker bij een elektrische gitaar willen kopen. Dit is een kleine speaker die in een box is gebouwd, waardoor je meer geluid uit een elektrische gitaar kunt produceren;
  • Kabels: Om de elektrische gitaar aan te sluiten op de versterker heb je een kabel nodig;
  • Pedalen: Met gitaar pedalen kun je verschillende klanken vormen, vertraging inbrengen of het volume regelen. Hoewel gitaar pedalen niet noodzakelijk zijn, is het wel erg leuk om te hebben.
  • Koptelefoon: Als je andere mensen in huis hebt of buren kan een koptelefoon een handige optie zijn. Hierdoor heeft niemand last van de gitaar in je omgeving, ook niet als je laat in de avond of nacht speelt.

Tip 3: Ben voorbereid op extra uitdaging

Vergeleken met een akoestische gitaar is een elektrische gitaar moeilijker om te bespelen. Mocht je nou nog helemaal geen ervaring hebben met gitaar spelen kan het misschien een betere keuze zijn om eerst gitaar te leren spelen op een akoestische gitaar.

Op een akoestische gitaar krijg je namelijk gitaar spelen een stuk makkelijker onder de knie. Mocht je geen ervaring hebben met gitaar spelen en toch willen beginnen met een elektrische gitaar kan dit natuurlijk ook. Maar wees dan wel voorbereid op een extra uitdagende route om je favoriete nummers op de gitaar te spelen.

Tip 4: Vermijd tweedehands gitaren

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om een goede deal te scoren met een tweedehands elektrische gitaar, raden we het toch af. Door een gitaar tweedehands te kopen weet je namelijk nooit zeker of de gitaar in goede staat verkeerd.

Daarnaast heb je vaak niet de mogelijkheid om de gitaar te retourneren wanneer die toch niet bevalt. Hierdoor kun je beter een elektrische gitaar nieuw kopen.

Tip 5: Lessen

Naast het kopen van een gitaar zijn lessen ook een erg belangrijk onderdeel voor een gitarist. Door lessen te volgen weet je namelijk zeker dat je op de juiste manier gitaar leert spelen, waarbij je een goede houding en techniek beheerst.

Wij raden hiervoor Gitaartabs aan. Deze website biedt namelijk specifiek online gitaarlessen voor de elektrische gitaar. Daarbij kun je tijdelijk Gitaartabs de eerste maand uitproberen voor maar € 1,-. 

Elektrische Gitaar Kopen Beginner

We raden de volgende drie opties aan wanneer je een elektrische gitaar wilt kopen als beginner. Het makkelijkst is om als beginner in één keer een volledige gitaarset te kopen. Hiermee heb je namelijk meteen een gitaar, versterker en tal van handige accessoires. 

Johnny Brook Gitaarset

johnny brook gitaarset

Mocht je willen beginnen met de elektrische gitaar en ben je gewoon opzoek naar een goedkope optie? Dan is de Johnny Brook elektrische gitaarset een aanrader. Bij deze gitaarset krijg je een elektrische gitaar, versterker, jack kabel, digitale tuner, snaren, plectrums en een gitaarband.

Hierdoor heb je meteen een hele elektrische gitaarset in huis en kun je beginnen met spelen. Aangezien het een erg goedkope optie is, produceert de gitaar niet altijd het mooiste geluid. Maar als je wilt ontdekken of een elektrische gitaar echt iets voor is, kun je hier mooi mee beginnen.

Epiphone Les Paul Gitaarset

epiphone les paul gitaarset

Ben je opzoek naar een gitaar die een net wat hogere kwaliteit heeft? Dan vervult de Epiphone Les Paul elektrische gitaarset deze behoefte. De gitaar heeft twee klassieke humbucker elementen geschikt voor een breed inzetbare klank.

Naast de gitaar krijgt je een 10 watt sterke Electar gitaarversterker meegeleverd waarbij je kunt kiezen voor een clean sound of een dikke distortion. Verder krijg je een kabel, gitaarband, gitaartas en plectrums geleverd.

Yamaha EG112GPII Gitaarset

yamaha gitaarset

De laatste optie die we aanraden als beginnende gitarist is de Yamaha EG112GPII elektrische gitaarset. De body van de gitaar is gemaakt van massief lindehout, daarnaast heeft de gitaar twee single coil elementen en een humbucker voor een breed scala aan geluiden.

Ook ontvang je bij de gitaarset de Yamaha GA15. Dit is een vijftien Watt gitaarversterker met een 6,5 inch speaker. Verder wordt de gitaar met een draagband, kabel, set plectrums, een extra set snaren, stemapparaat, snaar winder en een gitaartas geleverd.

Elektrische Gitaar Kopen Gevorderden

Mocht je al meer ervaring hebben met de elektrische gitaar en op zoek zijn naar een upgrade? Dan zijn de volgende drie gitaren echte aanraders!

Fender Stratocaster

fender stratocaster plus

De Fender Stratocaster is een van de meest legendarische gitaarmodellen aller tijden. Maar naast zijn legendarische status, heeft de gitaar een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Wat meteen opvalt aan de gitaar is dat de bekende Fender stijl wordt gecombineerd met moderne onderdelen.

Met de gitaar krijg je drie Player Series Single-Coil elementen die samen met de alnico pickups het iconische Fender geluid produceren. Ook heeft de gitaar een 5-standen schakelaar waarmee je de klank kunt veranderen. Dit maakt de Fender Stratocaster een geweldige optie voor de ervaren gitarist!

Gretsch G5420T

Gretsch G5240T

Een andere gitaar die zowel met looks als geluid goede resultaten levert, is de Gretsch G5420T. Wat meteen opvalt aan de gitaar is de zilveren slagplaat en de elegant gevormde f-klankgaten.

De gitaar is een hollowbody waardoor die ondanks zijn formaat nog relatief licht is met een gewicht van 3,5 kilo. Verder heeft de gitaar twee Blacktop Filter’tron pickups. Mocht je naast de prachtige klank die de gitaar produceert ook het uiterlijk van de gitaar erg belangrijk vinden? Dan is dit een echte aanrader.

Gibson Les Paul Classic

les paul classic

De laatste optie die we aanraden, is nog een legendarische gitaar. Namelijk de Gibson Les Paul. Deze gitaar is geliefd onder veel gitaristen waaronder Slash, Eric Clapton, Lenny Kravitz en Billy Gibbons. Dit niet zonder goede reden.

De gitaar produceert namelijk een geweldig geluid door het mahonie hout. Dit samen met burstbucker 61R en 61T humbuckers, maakt dat dit ook een geweldige optie is.

Plaats een reactie