Gitaar Leren Spelen

De gitaar is een geweldig instrument waarmee je de mooiste nummers kunt spelen. Vandaar dat het erg leuk is om gitaar te leren spelen. Stel je eens voor hoe het zou zijn om gitaar te spelen voor vrienden, familie, een groot publiek of gewoon voor jezelf. De mogelijkheden met een gitaar zijn oneindig.

Veel beginnende gitaristen weten helaas niet waar ze moeten beginnen of maken veel fouten in het begin. Met dit artikel kom je alles te weten over de beste methodes waarop je gitaar kunt leren spelen. Daarnaast geven we nog eens vijf handige tips voor de beginnende gitarist.

Is gitaar leren spelen moeilijk?

Voordat we de methodes laten zien waarop je gitaar kunt leren spelen, beantwoorden we eerst een veelgestelde vraag. Is gitaar leren spelen moeilijk? Het antwoord hierop is nee, gitaar leren spelen hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt echter wel genoeg motivatie nodig om ook echt goed te worden met de gitaar.

is gitaar leren spelen moeilijk

Vergeleken met een viool is de gitaar eenvoudiger om onder de knie te krijgen. Wel is het voor beginnende gitaristen vaak uitdagend om tegelijkertijd met beide handen te spelen. Maar met genoeg oefenen zal dit snel genoeg lukken. Uiteindelijk hebben alle grote en bekende gitaristen ooit zelf ook gitaar leren spelen door veel te oefenen.

Wanneer je gitaar wilt leren spelen maakt het niet uit hoe jong of oud je bent. Echt iedereen kan gitarist worden door genoeg te oefenen. Zolang je maar actie onderneemt en begint met leren.

Hoe kun je gitaar leren spelen?

Het is mogelijk om de gitaar onder de knie te krijgen op verschillende manieren. Hierbij heeft elke methode zijn voor- en nadelen. De onderstaande drie methodes kun je gebruiken als beginnende gitarist.

Gitaar leren spelen online

De eerste methode is om gitaar spelen, online te leren. Op het internet zijn tegenwoordig verschillende cursussen waarbij je vanuit huis lessen kunt volgen. Deze cursussen bestaan uit verschillende video’s met oefeningen en opdrachten, die je kunt doornemen op eigen tempo.

Het fijne van een online cursus is dat je zelf de vrijheid hebt over de tijden wanneer je gitaar gaat spelen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van vaste lesmomenten. Daarmee is het dus een groot voordeel dat je lessen vanuit huis kunt volgen.

Als je online gitaar wilt leren spelen is de gitaarles cursus van Koen een echte aanrader. Met deze cursus leer je in 22 lessen gitaar spelen. Daarnaast is de cursus erg goedkoop vergeleken met een gitaarleraar.

Gitaar leren spelen met een leraar

Naast een online cursus kun je natuurlijk ook gitaarlessen nemen van een leraar. Met een gitaarleraar zul je natuurlijk veel persoonlijker les krijgen vergeleken met een boek of een online cursus. Dit is ideaal wanneer je moeite hebt met gitaar spelen.

De prijs van een gitaarleraar kan variëren van € 15,- tot € 25,- per uur. Hierdoor is het nemen van gitaarlessen met een leraar een prijzige optie. Daarbij moet je ook nog eens naar de leslocatie van de leraar afreizen, waardoor je ook nog eens kosten hebt aan vervoer.

Gitaar leren spelen met een boek

De laatste methode om de gitaar te leren is door middel van een boek. Dit is de meest goedkope optie maar ook gelijk de meest moeilijke. Dit doordat je bij een boek alleen uitleg hebt staan op papier. Hierdoor kan gitaar leren met een boek voor beginnende gitaristen erg moeilijk zijn.

Gitaar leren spelen als beginnende gitarist

Wanneer je gitaar wilt leren spelen geven de volgende tips.

Tip 1: Kies een methode om gitaar te leren

Het is erg moeilijk om zonder hulpmiddelen gitaar te leren spelen. Daarom is het aangeraden om gitaar te leren met een online gitaarcursus, boek of gitaarleraar. Met deze methodes zul je namelijk veel tijd besparen. Ook zul je daardoor zeker weten dat je technieken niet verkeerd aanleert.

Tip 2: Kies een vast moment

Wanneer je aan de slag gaat om gitaar te leren is het handig om een vast moment te kiezen waarop je oefent. Dit om ervoor te zorgen dat je structuur krijgt en steeds weer een stukje beter wordt met de gitaar. 

Kies daarom een vast moment uit waarop je gaat oefenen met de gitaar. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een aantal dagen per week, een kwartier te oefenen. Hierdoor weet je zeker dat je elke week genoeg oefent op de gitaar.

Tip 3: Consistentie is belangrijk

Gitarist worden is dus een kwestie van blijven oefenen en nog eens meer oefenen. Je zult immers niet vanzelf gitaar leren spelen. Daarom is consistentie erg belangrijk als beginnende gitarist.

Doordat je een vast moment kiest om gitaar te spelen zul je consistent bezig blijven. Daarom is het belangrijk dat je ook echt op vaste momenten blijft oefenen. Het is ook aangeraden om een schema op te stellen met daarin de vaste moment waarop je speelt. 

Tip 4: Spreek af met andere gitaristen

Natuurlijk kun je altijd zelfstandig gitaar spelen. Maar het kan ook leuk zijn om eens met andere gitaristen af te spreken. Je kunt namelijk altijd wel wat leren van andere gitaristen. Daarnaast is samen met een mede-gitarist spelen ook altijd erg leuk.

Tip 5: Zet doelen

Gitarist worden zal een stuk makkelijker gaan wanneer je van tevoren doelen stelt. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een bepaald nummer op de gitaar of een moment waarop je een cursus hebt voltooid. 

Pak daarom pen en papier en schrijf de doelen op die je wilt behalen in het komende jaar. Hierdoor heb je doelen waar je naartoe kunt werken. Dit zal helpen om gemotiveerd bezig te blijven op lange termijn. 

Gitaar kopen

Natuurlijk kun je niet gitaar spelen voordat je een gitaar hebt gekocht. Als je nog geen gitaar in huis hebt bekijk dan eens ons artikel over gitaren kopen. Hier kun je meer informatie vinden over het zoeken van de perfecte gitaar.

Als beginner raden we in ieder geval aan om met een akoestische gitaar te beginnen. Dit omdat deze gitaren het makkelijkst zijn te bespelen je nog geen ervaring hebt met de gitaar. 

Het beste kun je een gitaar kopen bij Bax-music of Bol.com.