Gitaar Kopen

Het kopen van een gitaar is vaak een grote uitdaging. Dit omdat gitaren in veel verschillende maten en vormen beschikbaar zijn. Daarbij zul je veel keuzes moeten maken wanneer je een gitaar gaat kopen. Denk hierbij aan de maat en soort van de gitaar.

Hoewel er veel verschillende soorten gitaren zijn, is het uiteindelijk belangrijk om een gitaar te zoeken die goed klinkt en speelt. Daarom zullen we in dit artikel alle belangrijke zaken behandelen wanneer je een gitaar wilt kopen. Daarbij kijken we naar de soorten gitaren, veelgemaakte fouten en waar je het beste een gitaar kunt kopen.

Inhoudsopgave

Welke gitaar kopen

Als eerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten gitaren zijn. Deze gitaarsoorten zijn verschillend in gebruik. Daarom is het altijd belangrijk om eerst te bedenken welk soort gitaar je wilt kopen.

Akoestische gitaar kopen

Akoestische gitaren zijn hol van binnen waardoor het geluid van de snaren akoestische versterkt wordt. Ze bevatten meestal zes snaren en zijn vaak gemaakt van hout. 

Voor beginnende gitaristen zijn akoestische gitaren het makkelijkst om te leren. Daardoor is een akoestische gitaar een goede optie voor beginners.

Elektrische gitaar kopen

Vergeleken met akoestische gitaren, zijn elektrische gitaren solide in plaats van hol. Hierdoor maken elektrische gitaren bijna geen geluid zonder versterker. Wel zijn elektrische gitaren ook vaak gemaakt van hout en hebben ze meestal zes snaren.

Elektrische gitaren komen in veel verschillende vormen en maten voor. Enkele van de meest iconische zijn: Gibson Les Paul, Fender Stratocaster en de Fender Telecaster. 

Basgitaar kopen

In tegenstelling tot gewone gitaren hebben basgitaren meestal 4 snaren. Dit zijn grote en dikke snaren die meestal een diep en laag geluid produceren.

Basgitaren zijn ideaal voor gitaristen die graag met de drummer samenwerken om het ritme van de band vast te houden. Basgitaren zijn weer minder ideaal om grote solo’s te spelen op de gitaar.

Veelgemaakte fouten bij het kopen van een gitaar

Bij het kopen van een gitaar worden vaak fouten gemaakt. Om dit te voorkomen hebben we hier 5 veelgemaakte fouten opgesomd.

Fout 1: Verkeerde formaat

Veel mensen vergeten dat elektrische gitaren gemiddeld gezien kleiner zijn dan akoestische gitaren. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat elektrische gitaren vaak een stuk zwaarder zijn. 

Ook is het handig om te weten dat beginnende gitaristen die nog jong zijn moeilijkheden kunnen ondervinden met gitaren van volledige grootte. Dit door het gewicht van de gitaar en de breedte van de gitaarhals. Daarom kan het handig zijn om een kleiner formaat gitaar aan te schaffen.

Fout 2: Gitaar kopen op basis van prijs

Beginnende gitaristen hebben zeker een instrument van goede kwaliteit nodig. Maar wanneer je gelijk bij een eerste gitaar voor het duurste instrument gaat, wordt het gitaarspel daar vaak niet beter op. 

De duurdere gitaren zijn namelijk vaak ontworpen voor spelers die al op een hoger niveau zitten. Daarom is het vooral belangrijk om bij een eerste gitaar te zoeken naar een instrument die makkelijk afstembaar en bespeelbaar is. 

Fout 3: Tweedehands gitaar kopen 

Online websites zoals Marktplaats kunnen natuurlijk een manier zijn om een gitaar te vinden tegen een lage prijs. Maar vaak brengt het meer problemen met zich mee dan het oplevert. Niet alle verkopers zijn namelijk te vertrouwen en je weet nooit zeker of een gitaar in goede staat verkeerd.

Daarnaast kun je vaak een gitaar niet retouren na de aanschaf. Daarom kun je beter een gitaar nieuw aanschaffen, wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het kopen van gitaren. Hierdoor weet je zeker dat je een gitaar koopt die een goede kwaliteit heeft.

Fout 4: Gitaar kopen zonder accessoires

Bij de aanschaf van een gitaar is het altijd handig om accessoires te kopen. Waarschijnlijk heb je niet veel accessoires nodig, maar het zal het hebben van een gitaar een stuk makkelijker maken.

Accessoires die handig zijn bij een gitaar zijn:

Veelgemaakte fouten bij gitaar kopen
  • Plectrums;
  • Versterker bij een gitaar die aansluitbaar is;
  • Gitaarband;
  • Extra set gitaarsnaren;
  • Stemapparaat;
  • Gitaartas.

Fout 5: Alleen een gitaar kopen

Veel gitaristen vergeten dat naast de aanschaf van een gitaar het ook belangrijk is om over de juiste lesmateriaal te beschikken. Zonder lesmateriaal wordt het namelijk moeilijk om een gitaar op de juiste manier onder de knie te krijgen.

Daarom is het handig om naar een online cursus, boek of gitaarleraar te kijken. Bekijk ook eens ons artikel over gitaar leren spelen.

Waar kun je het beste een gitaar kopen?

Tegenwoordig kun je op veel verschillende plekken een gitaar kopen. Wij raden hiervoor bol.com en Bax Music aan. Beide webshops werken met ruime retourtermijnen, mocht de gitaar niet bevallen. Hierbij kun je bij Bax Music zelfs de gitaar retouren binnen een termijn van 60 dagen, na aanschaf. Daarnaast geven deze webwinkels de mogelijkheid om te kiezen tussen veel verschillende soorten en maten gitaren.

Met de onderstaande knoppen kun je het aanbod gitaren bij de webwinkels bekijken. 

Onze favoriete beginnersgitaren

Dit zijn onze drie favoriete gitaren voor beginnende gitaristen. 

Yamaha FG800

De Yamaha FG800 staat bekend als een goede akoestische gitaar voor beginners. Het geluid van de gitaar zou makkelijk afkomstig kunnen zijn van een duurdere gitaar. Daarnaast is de gitaar betrouwbaar in het vasthouden van zijn toon.

Ook beschikt de gitaar over een massief sparren bovenblad dat meestal alleen te vinden is op duurdere gitaren. Dit helpt bij het creëren van een indrukwekkende klank. Daarmee is de gitaar een echte aanrader voor zijn prijsklasse. De gitaar is beschikbaar voor rond de € 225,-.

Yamaha FG800

Epiphone DR100

Wanneer je opzoekt bent naar een wat goedkopere gitaar, is de Epiphone DR100 misschien wat voor jou. De gitaar is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en overtreft de bouwkwaliteit van de meeste concurrenten in deze prijsklasse.

De gitaar heeft een sparrenhouten bovenblad dat zorgt voor een gebalanceerd geluid. De gitaar is beschikbaar voor rond de € 150,-.

Epiphone DR-100

Ibanez AW54CE

Mocht je toch opzoek zijn naar een wat duurdere gitaar die nog steeds makkelijk te bespelen is als beginner, is de Ibanez AW54CE een echte aanrader. De gitaar is naast akoestisch ook nog eens elektrisch. Hierbij heeft de gitaar een ingebouwde toonregeling, tuner en voorversterker.

Met deze gitaar kun je uiteindelijk nog leuker gitaar spelen. De gitaar is beschikbaar voor rond de € 329,-.

Ibanez AW54CE