Gitaar Accessoires

Hoewel een goede gitaar en gitaarlessen het belangrijkst zijn, mogen gitaar accessoires zeker niet ontbreken! Gitaar accessoires kunnen namelijk het leven van een gitarist een stuk makkelijker maken.

Daarnaast zijn er ook verschillende accessoires waarmee je kunt zorgen dat een gitaar in goede staat blijft. Of je nu net begint met gitaar spelen of al een ervaren gitarist bent, gitaar accessoires zijn altijd handig.

Inhoudsopgave

Welke Gitaar Accessoires zijn er?

Je hebt veel verschillende soorten gitaar accessoires. Sommige zijn erg belangrijk om te hebben als gitarist zoals een extra set gitaarsnaren. Andere accessoires kunnen weer meer uit luxe zijn zoals een gitaarstandaard waarop je een gitaar kunt zetten. 

Accessoires die iedere gitarist nodig heeft zijn:

  • Gitaarsnaren;
  • Stemapparaat;
  • Plectrum;
  • Gitaarband.

Andere handige accessoires zijn:

  • Gitaarstandaard;
  • Capo;
  • Gitaarkruk;
  • Gitaartas of koffer;
  • Onderhoudsset.

Gitaar Accessoires

We zullen hier de verschillende accessoires laten zien en uitleggen wat het nut ervan is.

Gitaarsnaren

Gitaar Accessoires Gitaarsnaren

Maak niet de fout om geen extra set gitaarsnaren in huis te hebben, voor het geval dat een snaar breekt. Dit kan namelijk gebeuren op de momenten waar we dit het minst verwachten. Daarnaast kan het handig zijn om de snaren van een gitaar regelmatig te vervangen om de toon goed te houden.

Het is hiermee ook essentieel dat je leert om zelfstandig snaren te vervangen. Dit leer je bijvoorbeeld in een online gitaarles cursus. Er zal namelijk altijd wel een dag komen wanneer een gitaarsnaar breekt of toe is aan vervanging.

Zorg daarom dat je altijd minstens twee reserve sets in huis hebt. Aangeraden is om dit volgende keer mee te bestellen, wanneer je andere spullen koopt.

Stemapparaat

stemapparaat gitaar

Net als het vervangen van gitaarsnaren, is het stemmen van een gitaar erg belangrijk. Uiteindelijk zul je moeten leren om gitaar te stemmen zonder stemapparaat, maar in het begin is een stemapparaat zeker handig. Het is namelijk beter om een gitaar nauwkeurig te laten klinken.

Vandaar dat een stemapparaat een erg handige accessoire is waarmee je veel tijd en moeite zal besparen. 

Plectrum

Gitaar Accessoires plectrumset

De meeste gitaristen maken gebruik van een plectrum wanneer ze gitaar spelen. Koop daarom een paar plectrums om gitaar mee te spelen. Dunne plectrums zijn ideaal om mee te leren tokkelen. Daartegen zijn plectrums van gemiddeld formaat weer beter voor het spelen van toonladders.

Je hebt veel verschillende plectrum sets bij webwinkels. Hierdoor krijg je gelijk plectrums in verschillende formaten geleverd. Maak je verder geen zorgen om de verschillende materialen waarvan plectrums gemaakt zijn. Wanneer je net begint met gitaarspelen is er geen verkeerde keuze.

Gitaarband

gitaarband Accessoires

Een gitaarband kopen is een goed idee. Hierdoor kun je een gitaar stabiel houden terwijl je staand gitaar speelt. Tenzij je altijd zittend gitaar wilt spelen, maar dat is niet aangeraden. Als je namelijk staand gitaar speelt, kun je ook gelijk oefenen voor wanneer je een optreden gaat geven.

Net als bij plectrums kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken bij de aanschaf van een gitaarband. Hierbij komt het voornamelijk neer op eigen smaak en voorkeur. Daarmee is dit ook de laatste van de gitaar accessoires die iedere gitarist nodig heeft. 

Gitaarstandaard

gitaarstandaard

Natuurlijk kun je een gitaar opbergen in een tas of koffer. Maar met een gitaarstandaard kun je een gitaar mooi neerzetten in een kamer. Een gitaar blijft natuurlijk een prachtig instrument wat zeker ook getoond mag worden!

Daarnaast heeft een gitaarstandaard nog een ander groot voordeel. Het moeilijkste aan gitaar spelen is om de gitaar elke dag op te pakken en gitaar te spelen. Doordat de gitaar in het zicht staat op een gitaarstandaard zul je sneller en makkelijker de gitaar oppakken en gaan spelen.

Capo

capo snaren Gitaar Accessoires

Een capo kan een erg handig hulpmiddel zijn bij liedjes met lastige akkoorden. Met een capo kun je namelijk eenvoudig akkoorden spelen terwijl de juiste toonhoogte klinkt. Je hoeft een capo alleen maar op de gitaarhals te plaatsen voor gebruik.

Terwijl je niet perse een capo nodig zult hebben, zijn ze goedkoop en makkelijk te gebruiken. Daarom is het aangeraden om er een te kopen.

Gitaarkruk

gitaarkruk

Wat is het verschil tussen en een normale stoel en een gitaarkruk zul je misschien afvragen. Het belangrijkste verschil zit in een aantal kenmerken wat maakt dat gitaarkrukken speciaal zijn ontworpen voor gitaristen.

Gitaarkrukken hebben vaak een verhoogde zit die de gitarist extra wendbaarheid geeft tijdens het gitaar spelen. Daarbij is ook een voetsteun en een versterkte constructie onderdeel van een gitaarkruk. Hierdoor helpt een gitaarkruk om met een goede houding gitaar te spelen en blessures tegen te gaan.

Gitaartas of koffer

gitaartas en koffer

Soms moet je een gitaar vervoeren naar een andere locatie. Om bijvoorbeeld naar een gitaarleraar te gaan of een optreden te geven. Dan is het belangrijk dat de gitaar niet beschadigd raakt en netjes aankomt op de bestemming.

Hier kan een gitaartas of koffer bij helpen. Hiermee kun je een gitaar namelijk op een veilige en makkelijke manier vervoeren en eventueel opbergen.

Onderhoudsset

onderhoudsset

Af en toe moet je een gitaar ook verwennen. Met een onderhoudsset kun je een gitaar onderhouden en schoonmaken. Een onderhoudsset bestaat uit verschillende schoonmaakmiddelen voor een gitaar.

Denk hierbij aan zaken als humidifier, bridge pin puller, lemon oil en een microvezel-doekje. Dit maakt een onderhoudsset een leuke aankoop dat ook geschikt is als cadeau.

Gitaar Accessoires Conclusie

Gitaar accessoires zijn dus handig voor iedere gitarist. Ze maken het leven een gitarist namelijk een stuk makkelijker. Kijk welke accessoires je nog niet hebt en welke je nog wilt.