Gibson Les Paul Kopen

De Gibson Les Paul is een van de meest bekendste gitaarmodellen ter wereld. In de jaren vijftig kwam dit model uit door de Amerikaanse fabrikant Gibson, waarbij de gitaar hedendaags nog steeds zeer geliefd is onder gitaristen. 

In dit artikel kom je alles te weten over de Gibson Les Paul gitaar. Hierbij kijken we naar de geschiedenis en waarom je überhaupt deze gitaar zou moeten kopen. Daarnaast laten we ook de verschillende Les Paul modellen zien. 

Inhoudsopgave

Gibson Les Paul Geschiedenis

Wegens het grote succes van de Fender Telecaster, is de Gibson Les Paul ontstaan. De directeur van Gibson haalde hierbij de briljante country- en jazzgitarist Les Paul binnen als consultant voor het maken van een nieuwe gitaar. 

Door gebruik te maken van een solidbody behaalde de gitaar erg goede resultaten. Hierbij werd het resultaat uiteindelijk in 1952 gepresenteerd. 

De Gibson Les Paul heeft erg veel successen behaald. Hierbij gebruiken veel bekende gitaristen de gitaar ook. Waaronder Jimmy Page, Eric Clapton, Slash, Lenny Kravitz en Billy Gibbons, om er nog maar een paar op te noemen!

Waarom een Gibson Les Paul Kopen?

Samen met de Fender Telecaster is de Gibson Les Paul een van de meest belangrijkste elektrische gitaar modellen aller tijden. Hierbij zijn verschillende varianten over de jaren uitgebracht en wijzigt Gibson ook vaak elk jaar de specificaties een klein beetje. 

Maar waarom zou je nu perse een Gibson Les Paul moeten kopen, naast dat het een van de meest bekendste gitaren ter wereld is? 

Gibson Les Paul gitaren maken gebruik van de houtsoort mahonie. Het is rijk en resonerend houtsoort wat zorgt voor veel karakter. Dit is dan ook een van de belangrijkste aspecten van de gitaar. 

Ook de PAF humbuckers helpen met de toon die de gitaar heeft. Daarbij zijn de gitaren ook nog eens erg veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor veel verschillende muziekstijlen. Van metal tot jazz en van country tot rock en reggae. Zelfs Bob Marley speelde op een Les Paul gitaar!

Naast de prachtige uitstraling van de gitaar, zul je uiteindelijk een Gibson Les Paul kopen om zijn geluid. Het gegrom dat uit de versterker komt, is daarbij ook waarom gitaristen als Slash en Jimmy Page voor een Les Paul gitaar kozen. Daarbij heb je een extreem goede gitaar die de rest van je leven meegaat. 

Gibson Les Paul Kopen

Je kunt een Gibson Les Paul kopen in verschillende uitvoeringen. Hieronder hebben we vier interessante uitvoeringen voor wanneer je graag een Gibson Les Paul wilt kopen.

Les Paul Tribute

les paul tribute

De goedkoopste uitvoering die je momenteel kunt kopen is de Les Paul Tribute. Dit maakt deze gitaar er echter niet minder om. Deze gitaar vangt de sfeer, het gevoel en de toon van een traditionele Les Paul gitaar en is verkrijgbaar in meerdere klassieke afwerkingen.

Met de 490 R & T humbucking pickups met Alnico II magneten krijg je een klassieke klank met genoeg kracht en sustain. Ben je gelijk op zoek naar een Gibson Les Paul gitaar is dit een goede optie.

Les Paul Classic

les paul classic

De Gibson Les Paul Classic collectie combineert het traditionele Les Paul design met eigentijdse aanpassingen. Dit samen met met burstbucker 61R en 61T humbuckers, Palissander toets en vier push/pull potis, inclusief Gibson harde Case schil.

Uiteindelijk is dit een mooie gitaar die het klassieke jaren 60 model van Gibson gecombineerd met functionele en beproefde aanpassingen.

Les Paul Standard ’50s 

les paul standard

Zoek je graag een Les Paul gitaar die ook gelijk een eerbetoon is aan Gibson’s gouden tijdperk van innovatie. Dan is de Les Paul Standard ’50s waarschijnlijk wat voor jou. Deze gitaar heeft een massief mahonie body met een esdoorn top, een afgeronde vijftig jaren stijl mahonie hals met een palissander toets en trapeziumvormige inleg.

Hiermee keert deze gitaar terug naar het klassieke onderwerp dat dit gitaarmodel voor het eerst relevant en geliefd maakte onder gitaristen. Dit samen met de prachtige kleur Tobacco Burst, zoals te zien is op de bovenstaande foto.

Les Paul Studio

Epiphone les paul studio

De Gibson Les Paul Studio heeft de essentiële Les-Paul functies en eigenschappen samen met moderne verbeteren voor betere speelbaarheid en veelzijdigheid. Hierbij is de gitaar beschikbaar in mooie afwerkingen waaronder: Smokehouse Burst, Tangerine Burst, Wine Red en Ebony.

De 490R- en 498T-pickups van de gitaar bieden strakke, krachtige humbucking-prestaties. Hiermee is dit ook zeker een prachtige uitvoering.

Alternatief: Epiphone Les Paul

Epiphone les paul studio

Het enige merk dat ook Les Paul gitaren mag maken is Epiphone. Hoewel deze gitaren kwalitatief net iets minder zijn dan de Les Paul gitaren van Gibson zijn ze zeker niet slecht.

Daarbij is het grote voordeel van de Epiphone Les Paul dat de prijzen een stuk lager liggen dan de gitaren van Gibson. Hierdoor kun je met een kleiner budget toch op een Les Paul gitaar spelen. 

Prijzen van een Epiphone Les Paul liggen circa vijftig procent lager.

Plaats een reactie