Gretsch Gitaar Kopen: Ultieme Koopgids

Gretsch is een Amerikaans bedrijf dat muziekinstrumenten maakt waaronder gitaren. Hierbij is Gretsch een van de oudste nog bestaande gitaar bedrijven ter wereld. Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen wil je mogelijk een gretsch gitaar kopen.

Veel gitaristen hebben Gretsch gitaren altijd beschouwd als alternatief voor de grote twee gitaarmerken. Maar in werkelijkheid bieden ze zoveel meer dan dat. 

Daarom zul je in dit artikel alles te weten komen over Gretsch gitaren. We zullen kijken naar de geschiedenis van Gretsch en waarom je een Gretsch gitaar zou moeten komen. 

Ook laten we de beste elektrische Gretsch gitaren en akoestische Gretsch gitaren zien. Hierdoor weet je precies welke Gretsch modellen het beste zijn om te kopen.

Inhoudsopgave

Gretsch Gitaar Geschiedenis

Het bedrijf Gretsch werd in 1883 opgericht in New York door Friedrich Gretsch. Hij was een  27-jarige Duitse immigrant, die kort na zijn aankomst in de Verenigde Staten het bedrijf oprichtte.

Slechts 12 jaar na de start van het bedrijf stierf Friedrich en liet het bedrijf in handen van zijn zoon Fred die destijds nog maar vijftien jaar oud was. Hij bouwde het bedrijf vervolgens uit tot een van Amerika’s grootste fabrikanten van muziekinstrumenten.

Wat een goede eigenschap van Fred Gretsch was dat hij goed luisterde naar de klanten. En de klanten van het bedrijf wilde graag gitaren. Dus ging Gretsch naast andere muziekinstrumenten ook gitaren maken.

In de jaren vijftig bereikte het bedrijf met zijn gitaren veel successen. Zo was het bedrijf de eerste die kleurafwerking op maat aanbod en had het een breed aanbod aan gitaar accessoires.

Ook kreeg het bedrijf nog een extra boost toen in de jaren zestig doordat Beatles gitarist George Harrison op verschillende Gretsch gitaren speelde. 

Toen Fred Gretsch uiteindelijk met pensioen ging, verkocht hij het bedrijf aan Baldwin Manufacturing. Onder het bewind van Baldwin Manufacturing ging het echter slecht met het bedrijf door verkeerde keuzes. Uiteindelijk kocht de achterkleinzoon van Friedrich Gretsch, genaamd Fred W. Gretsch het bedrijf terug in 1984 na 17 jaar afwezigheid.

Onder leiding van Fred W. Gretsch kwam het bedrijf weer in de schijnwerpers met een reeks succesvolle heruitgaven en nieuwe modellen. Daardoor kun je hedendaags nog steeds prachtige Gretsch gitaren kopen.

Waarom een Gretsch Gitaar Kopen?

Naast de mooie geschiedenis van Gretsch zijn de gitaren van het bedrijf erg vintage. Dat betekent mooi ronde gitaar lichamen en de direct herkenbare New Yorkse stijl.

Daarnaast hebben de gitaren drastisch verschillende tinten en ligt de kwaliteit van de gitaren erg hoog. Dit maakt dat dat Gretsch gitaren erg populair zijn onder gitaristen.

Bekende gitaristen die gebruik hebben gemaakt van Gretsch gitaren zijn Billy Gibbons, Bono, Malcolm Young, Neil Young en Brian Jones.

Gretsch Elektrische Gitaar

Wanneer je opzoek bent naar een elektrische Gretsch gitaar raden we de volgende modellen aan. 

Gretsch G5420T

Als eerst beginnen we met de Gretsch G5420T. Het ontwerp van de Gretsch G5420T kun je bijna zien als een kunstwerk. Het is een grote gitaar met de bekende f-vormige klankgaten en met de klassieke Gretsch zilveren slagplaat. 

Ondanks de grootte van de gitaar, is de Gretsch G5420T relatief licht. De gitaar weegt in totaal ongeveer 3,5 kilo, voornamelijk vanwege het feit dat de gitaar een hollow body is.

Qua pickup heeft de Gretsch G520T twee Blacktop Filter’tron pickups die draag zorgen voor de versterkte klank. Daarbij zorgen deze pickups gecombineerd met de hollow body ervoor dat de gitaar klinkt zoals een Gretsch gitaar hoort te klinken.

Uiteindelijk kan het even duren om aan het grote formaat van de gitaar te wennen. Maar verder speelt de gitaar geweldig, vanaf het moment dat die uit de doos komt. Ook heeft de gitaar een prachtige look door de ‘Fairlane Blue’ kleur.

Hoewel de Gretsch G5420T geen goedkope gitaar is, krijg je zeker waar voor je geld.

Gretsch G6128T

Als je bereid bent om een groot bedrag uit te geven aan een gitaar, is de Gretsch G6128T een geweldige optie. De G6128T is gebaseerd op een ontwerp die sinds het begin van de jaren 50 een favoriet is van veel blues- en rock liefhebbers. 

Deze nieuwste versie is gemaakt om aan alle behoeften te voldoen van de moderne speler. De kwaliteit van de hardware en elektronica op de gitaar ligt extreem hoog. Daarbij heeft de gitaar twee TV Jones Power’Tron pickups.

Ook heeft de gitaar individuele volumeregelaars, een vijf-standen schakelaar en een hoofdvolume knop. Uiteindelijk geeft de gitaar prachtige klanten die veel verder gaan dan woorden.

Wanneer je opzoek bent naar de ultieme Gretsch, is de G6128T zeker een van de beste opties op de markt.

Gretsch G2420 

Een goedkopere optie is de Gretsch G2420. De gitaar is een hollow body en een semi akoestische gitaar, daarbij is het model geïnspireerd op het ontwerp van de legendarische Gretsch G6120. 

Voor een versterkt geluid heeft de gitaar twee Broad’Tron BT-2S pickups. Door de hogere output van beide dubbelspoels elementen klinkt het allemaal net wat strakker en boet de G2420 beslist niets in aan volheid.

Met de Gretsch G2420 kun je veel verschillende muziekstijlen spelen voor een aantrekkelijke prijs.

Gretsch Akoestische Gitaar

Wanneer je opzoek bent naar een akoestische Gretsch gitaar raden we de volgende modellen aan. 

Gretsch G9500 Jim Dandy

Wanneer je opzoek bent naar een akoestische Gretsch gitaar is de Gretsch G9500 hier niet om indruk te maken ervaren gitaristen. Wel is het een goedkope gitaar waar je lekker op kunt spelen zonder zorgen.

Dit betekend niet meteen dat het een waardeloze gitaar is. Integendeel is de gitaar juist erg indrukwekkend. Gretsch heeft met deze gitaar een goedkope akoestische gitaar gemaakt die zijn concurrenten in de prijsklasse verslaat.

Omdat de gitaar goedkoper is, zijn er ook goedkopere houtsoorten gebruikt voor de gitaar. Echter, heeft dit geen effect op het geluid van de gitaar. De Gretsch G9500 produceert een warme en aangename klank. Daarnaast is de gitaar tegelijkertijd makkelijk bespeelbaar.  

Uiteindelijk is het een zeer prijsbewuste Gretsch gitaar die aan zijn prijs geen grote nadelen ondervindt. Daarbij is de gitaar ook ideaal voor beginnende gitaristen.

Gretsch G5022CWFE

Als je opzoek bent naar een jumbo-formaat elektrisch-akoestische westerngitaar met een mooie afwerking is de Gretsch G5022CWFE een echte aanrader. De gitaar heeft een erg bijzondere vorm en is afgewerkt met gouden accenten. 

Met de gitaar ben je verzekerd van een groot geluid wegens de forse jumbo stijl van de gitaar. Het sparrenhouten bovenblad dat tevens massief is, helpt hier ook bij.

Naast dat de gitaar goede prestaties levert wanneer die onversterkt is, levert die ook krachtige prestaties op zodra die verbonden is met een mengpaneel. Dit door de voorversterker en het piëzo-element, een Fishman Isys+ met Sonicore-pickup.

Hierdoor is de Gretsch G5022CWFE een erg mooie gitaar die een prachtig geluid geeft.

Gretsch Gitaar Kopen

Uiteindelijk zijn Gretsch gitaren niet voor iedereen geschikt. Hoewel bijna elke gitarist het er wel mee eens is dat Gretsch gitaren goed klinken, houdt aan de andere kant niet iedereen van de uitstraling. Je houdt ervan of je houdt er niet van, er is geen tussenweg.

Wanneer je van Gretsch gitaren houdt, is daar waarschijnlijk een reden voor. Uiteindelijk zul je niet teleurgesteld zijn met de gitaren die zijn langskomen in dit artikel. Ze hebben allemaal hun kwaliteiten en nog belangrijker, het zijn het allemaal Gretsch gitaren.

Je kunt natuurlijk een Gretsch gitaar in een winkel kopen, maar nog makkelijker is om een Gretsch gitaar online te bestellen. Dit is niet alleen makkelijk, je hebt daarnaast ook nog een lange garantietermijn.

Wij raden aan om een gitaar te bestellen bij Bol.com of Bax Music. Beide webwinkels hebben een ruim aanbod aan gitaren.

Plaats een reactie