Akoestische Gitaar Kopen

Wanneer je een akoestische gitaar wilt kopen kan dit een grote uitdaging zijn. Dit omdat akoestische gitaren in verschillende maten en soorten beschikbaar zijn. Daarbij zullen we je in dit artikel helpen met een akoestische gitaar kopen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je een gitaar hebt die zowel goed klinkt als speelt. Daarom zullen in dit artikel tips geven voor het kopen van een akoestische gitaar en verschillende akoestische gitaren aanraden.

Inhoudsopgave

Akoestische Gitaar Kopen Tips

Voordat we verschillende akoestische gitaren laten zien die we aanraden zullen we eerst een aantal tips geven wanneer je een akoestische gitaar wilt kopen. Deze tips zorgen ervoor dat je slaagt om de juiste akoestische gitaar te vinden die het beste bij je past.

Tip 1: Akoestische gitaarsoorten

Akoestische gitaren komen in verschillende vormen. Deze vormen hebben elk effect op het geluid dat de gitaar produceert. Hoewel er erg veel verschillende soorten akoestische gitaren bestaan zijn dit de drie soorten waarop de meeste gitaren gebaseerd zijn.

 • Klassieke gitaar: De klassieke akoestische gitaar is een erg gebalanceerde gitaar waarbij hoge en lage tonen makkelijk te bespelen zijn zonder plectrum. Daarnaast geven klassieke gitaren over het algemeen een zeer zuiver geluid.
 • Dreadnought gitaar: De dreadnought akoestische gitaar is de meest voorkomende en gebruikte soort akoestische gitaar. Dit soort gitaren hebben een grotere aanwezigheid van bastonen, hoewel alle tonen zeer gebalanceerd zijn.
 • Jumbo gitaar: De jumbo akoestische gitaar is een grotere gitaar. Het voordeel hiervan is dat de gitaar meer volume heeft vergeleken met andere gitaren.

Tip 2: Gitaarsnaren

Over het algemeen zijn akoestische gitaren uitgerust met twee soorten gitaarsnaren. Dit zijn nylon snaren en stalen snaren. Bij het kiezen van gitaarsnaren is het belangrijk om te weten wat voor muziek je wilt gaan spelen.

Nylon snaren geven een zacht geluid, wat ideaal is voor klassieke en volksmuziek. Stalen snaren geven daartegen een krachtig geluid, wat ideaal is voor blues, country, jazz en rock & roll.

Tip 3: Houtsoort

Wanneer je een akoestische gitaar gaat kopen is het houtsoort ook van belang. De houtsoort van een gitaar heeft namelijk een bijzonder grote invloed op de klank van de gitaar. 

Als eerst is het belangrijk om te weten dat gitaren vaak van gelamineerd hout of massief hout zijn gemaakt. Hierbij produceert voornamelijk massief hout een krachtige klank. 

Verder is het handig om de volgende vuistregels aan te nemen:

 • Lichte houtsoorten geven een snellere respons in vergelijking met zware houtsoorten;
 • Lichte houtsoorten geven de hoge tonen minder goed weer dan zware houtsoorten;
 • Zware houtsoorten geven klinken minder warm, maar geven hogere tonen beter.

Tip 4: Accessoires

Natuurlijk kan naast een gitaar de accessoires niet ontbreken. Gitaar accessoires maken het leven van een gitarist namelijk een stuk makkelijker.

Accessoires die handig zijn bij een akoestische gitaar:

 • Extra set gitaarsnaren;
 • Plectrum;
 • Gitaarstandaard;
 • Stemapparaat;
 • Gitaartas.

Tip 5: Kies een gitaar naar eigen smaak

Natuurlijk zijn er veel dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een akoestische gitaar. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat de gitaar ook goed bevalt.

Kies daarom een akoestische gitaar die jij zelf ook mooi vindt. Iedere gitarist heeft zijn eigen smaak en voorkeuren.

Op Bol.com en Bax Music kun je bijna wel elke gitaar vinden die er maar is. Hierbij heb je ruimschoots keuze uit verschillende merken en soorten.

Akoestische Gitaar Kopen Beginner

Wanneer je een akoestische gitaar wilt kopen als beginner raden we de volgende drie gitaren aan. Deze gitaren zitten allemaal in het lage of midden segment. Dit is omdat je als beginner beter niet meteen de duurste gitaar kunt nemen. 

De duurdere gitaren zijn zeker erg goed qua kwaliteit. Alleen dure gitaren zijn meestal vooral geschikt voor ervaren gitaristen. Daardoor zijn duurdere gitaren vaak ook moeilijker bespeelbaar.

Fender CC-60

Fender CC-60

Als eerst laten we de Fender CC-60 zien. Dit is een goed geprijsde akoestische gitaar die erg geschikt is voor beginnende gitaar spelers.

Het blad van de gitaar bestaat uit massief sparrenhout, waardoor de gitaar een uitstekende klank produceert. Wanneer je meteen op zoek bent voor een goede akoestische gitaar als beginner, is deze gitaar het antwoord!

Yamaha FG800

Yamaha FG800

Ook de Yamaha FG800 staat bekend als een erg goede gitaar voor beginnende gitaristen. De gitaar beschikt over een massief sparren bovenblad dat meestal alleen te vinden is op duurdere gitaren.

Wat opvalt aan de gitaar is dat het geluid makkelijk afkomstig zou kunnen zijn van een duurdere gitaar. Daarnaast is de gitaar betrouwbaar is het vasthouden van zijn toon.

Epiphone Hummingbird Pro

Epiphone Hummingbird Pro

De Epiphone Hummingbird Pro is gebaseerd op zijn grote broer van moederbedrijf Gibson. Het geluid van de gitaar is goed gebalanceerd waardoor de gitaar geschikt is voor verschillende muziekstijlen.

Ook is de gitaar uitgerust met een Fishman Sonitone voorversterker en een piëzo-element om de gitaar nog harder te laten klinken. Wanneer je op zoekt bent naar een gitaar die goed speelt en mooi is afgewerkt, is de Epiphone Hummingbird Pro een echte aanrader.

Akoestische Gitaar Kopen Gevorderden

Als je al langer gitaar speelt en op zoek bent naar een akoestische gitaar van zeer hoge kwaliteit raden we de volgende gitaren aan. 

Yamaha A5R ARE

Yamaha A5R ARE

De Yamaha A5R ARE is een hoogwaardige elektrisch-akoestische westerngitaar gemaakt in Japan. Doordat de gitaar is behandeld met het speciale A.R.E. proces is de vochtigheidsgraad van het hout op hetzelfde niveau als een vintage gitaar.

Dat merk je terug in onder andere de extreem hoge geluidskwaliteit in bij het spelen van hoge tonen. Hiermee is de Yamaha A5R ARE een prachtige gitaar die ook uiterst geschikt is voor optredens.

Gibson Montana Hummingbird

Gibson Montana Hummingbird

De Gibson Montana Hummingbird is de grote broer van de Epiphone Hummingbird Pro die we eerder hebben laten zien. Oorspronkelijk komt de gitaar uit 1960 en was het de eerste Square Shoulder Dreadnought.

Het is van de beste elektro-akoestische gitaren ooit en produceert een van de beste geluiden. Dit door zijn massief Sitka spruce blad, massief mahoniehouten body en L.R. Baggs VTC pickup. Daarnaast is de gitaar ook nog sierlijk gedecoreerd.

Guild Traditional D-55

Guild Traditional D-55

De Guild Traditional D-55 is een serieus werkpaard dat naar alle waarschijnlijkheid langer meegaat en beter presteert dan ieder van ons. Hierbij zijn Billie Joe Armstrong (Green Day) en Waylon Jennings enkele voorbeelden die deze gitaar maar al te graag gebruiken.

De gitaar heeft een sitka sparren bovenblad, mahoniehouten hals en achter- & zijkanten van palissander. Hiermee is de gitaar van uitstekende kwaliteit en de klank van wereldklasse.

Plaats een reactie