Zelf Gitaar Leren Spelen

In dit artikel kom je alles te weten over zelf gitaar leren spelen. Hierbij ontdek je of zelfstandig gitaar leren spelen mogelijk is en met welke 7 stappen je dit kunt bereiken. Ook ontdek je in dit artikel een goedkope methode waarmee je gemakkelijk gitaar leert spelen.

Inhoudsopgave

Kun je zelf gitaar leren spelen?

Je zult mogelijk de vraag hebben of zelf gitaar leren spelen mogelijk is. Hierbij zul je zelfstandig de gitaar leren spelen zonder dat hier een gitaarleraar aan te pas komt. 

Hoewel les nemen van een gitaarleraar een waardevolle investering kan zijn, betaal je vaak veel geld voor deze lessen. Zo kost een half uur les per week al vaak rond de € 15. Hierdoor betaal je maarliefst jaarlijks € 780 voor gitaarlessen. Ook zul je elke week op een vast moment tijd moeten maken om naar de gitaarleraar te gaan.

Zelf gitaar leren spelen is zeker mogelijk en niet ongewoon. Veel bekende gitaristen hebben vroeger gitaar spelen zelfstandig geleerd. Hiervan is een voorbeeld de legendarische gitarist Jimi Hendrix.

Wel is het belangrijk dat wanneer je zelfstandig gitaar gaat leren spelen je het instrument op de juiste manier onder de knie krijgt. Gelukkig heb je tegenwoordig diverse online hulpmiddelen waardoor je op een goedkope manier zelfstandig de gitaar kunt leren spelen.

Hiervan is een voorbeeld de online cursus Gitaarles van Koen. In deze online gitaarcursus van de gitarist Koen Snoek zul je in 22 lessen leren om de gitaar onder de knie te krijgen. Met een eenmalige prijs van € 77 is dit een stuk goedkoper dan gitaarlessen en je kunt de lessen volgen wanneer het jou uitkomt vanachter een computer, tablet of smartphone.

Zelf gitaar leren spelen stappen

Wanneer je zelfstandig gitaar wilt leren spelen kun je volgende 7 stappen volgen.

Stap 1: Gitaar kopen

Natuurlijk heb je als eerst een gitaar nodig voordat je kunt beginnen met spelen. Indien je nog geen gitaar hebt gekocht raden we het aan voor een akoestische gitaar te gaan. Gitaar leren spelen op een akoestische gitaar is namelijk een stuk makkelijker dan een elektrische gitaar.

Het is ook belangrijk dat je een gitaar in het juiste formaat koopt. Zo kunnen voor jongere spelers gitaren van volledige grootte soms moeilijk bespeelbaar zijn. 

Goede beginnersgitaren zijn:

  • Yamaha FG800
  • Epiphone DR100
  • Ibanez AW54CE
gitaar zelfstandig

Stap 2: Accessoires

Tegenwoordig heb je voor gitaristen diverse accessoires die gitaar spelen een stuk makkelijker maken als gitarist. Deze zijn dan ook erg handig wanneer je zelfstandig gitaar gaat leren spelen.

Gitaarsnaren

Het kan altijd voorkomen dat een snaar breekt tijdens het spelen of dat een snaar gewoon simpelweg toe is aan vervanging. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra set gitaarsnaren in huis hebt.

Stemapparaat

Een goed gestemde gitaar is erg belangrijk om op een juiste manier gitaar te leren spelen. Uiteindelijk zul je waarschijnlijk in staat zijn om een gitaar zonder hulpmiddelen te stemmen maar zeker als beginnende gitarist is een stemapparaat erg handig.

Plectrum

Veel gitaristen gebruiken een plectrum voor gitaar spelen. Dit is een plat stukje plastic of ander materiaal dat tussen duim en wijsvinger wordt gehouden en waarmee de snaren van een gitaar worden aangeslagen. 

Gitaarband

Je zult waarschijnlijk niet continu op een vaste zitplek gitaar willen spelen. Met een gitaarband kun je een gitaar stabiel houden zodra je staand gitaar speelt. Daarbij is het ook ideaal om hiermee alvast te oefenen wanneer je in de toekomst graag optredens wilt geven.

Stap 3: Houding

Zorg voor de juiste houding. De manier waarop je een gitaar vasthoudt kan namelijk grote invloed hebben op je spel.

  • Probeer de hals van de gitaar zoveel mogelijk parallel aan de vloer te houden; 
  • Leg de gitaar comfortabel op je linker- of rechterbeen afhankelijk van de hand waarmee je speelt;
  • Plaats de duim van de hand waarmee je akkoorden speelt achter de hals van de gitaar. Hiermee zul je het makkelijkst akkoorden kunnen spelen.

Stap 4: Basisvaardigheden

Probeer als eerst de basisvaardigheden en technieken van de gitaar onder de knie te krijgen. Besteed hierbij tijd aan het lezen van tablatuur, majeur & mineur akkoord en barré akkoorden spelen. Dit kun je gemakkelijk online leren in een basiscursus gitaar spelen.

Stap 5: Plannen

Wanneer je geen lessen volgt van een gitaarleraar kun je zelf jouw eigen schema maken. Hierbij kun je dus zelf gitaar spelen wanneer het je uitkomt. Of dit nu in de avond, na het werk, in het weekend of in je lunchpauze is.

Wel raden we het aan om een vast moment te plannen waarop je aan de slag gaat met de gitaar. Door gestructureerd op een vast moment te spelen zul je ervoor zorgen dat je wekelijks beter wordt met de gitaar.

zelfstandig gitaar leren spelen plannen

Stap 6: Spelen

Het is zonde om altijd maar in je eentje thuis gitaar te spelen. Het kan daarom ook erg leuk zijn om samen met andere gitaristen nummers te spelen. Daarbij komt het voordeel dat je vaak ook weer nieuwe dingen van elkaar kunt leren en daarmee weer een betere gitarist wordt.

Stap 7: Genieten

Uiteindelijk is gitaar spelen erg leuk. Geniet hierbij van het leerproces en de nieuwe vaardigheden die je aan het leren bent. Daarbij kun je ook jouw favoriete nummers op de gitaar leren spelen. 

Het leuke is dat zodra je de basisvaardigheden onder de knie hebt je zeer snel en gemakkelijk nieuwe nummers kunt leren spelen. Mocht je het leuk vinden kun je ook op een geefmoment optredens gaan geven. Of dit nu voor een groot publiek, vrienden of familie is.

Online gitaarles cursus

Zoals eerder gezegd kun je met Gitaarles van Koen op een goedkope manier zelfstandig gitaar leren spelen waarbij je 22 lessen ontvangt die je vanachter je computer, tablet of smartphone kunt volgen.

Hierdoor kun je gitaar leren spelen op de momenten dat het jou uitkomt. Naast de 22 lessen ontvang je ook nog eens PDF-bestanden met akkoorden en mee-speel bestanden die je zullen helpen om de gitaar gemakkelijk onder de knie te krijgen.

Als laatst krijg je toegang tot een community met andere gitaristen. Indien je ergens vastloopt of een bepaalt onderdeel van gitaar spelen erg moeilijk is, kun je hier vragen stellen of tips lezen van andere cursisten. Hierdoor heb je ook nog eens een plek waar je gemakkelijk geholpen kunt worden.

Gitaarcursus

Gitaarles van Koen

Eindelijk alles leren over gitaar spelen met Koen Snoek? Leer op een voordelige manier vanuit huis gitaar spelen in 22 lessen.

Zelf gitaar leren spelen conclusie

In dit artikel heb je ontdekt of zelf gitaar leren spelen mogelijk is. Hierbij hebben we 7 stappen gegeven die je kunt volgen in het leerproces. Ook hebben we een online gitaarles cursus laten zien waarmee je vanuit huis en voordelig gitaar leert spelen.