Wie heeft de gitaar uitgevonden?

Tegenwoordig is de gitaar na de piano heeft meest populaire instrument ter wereld. Hierdoor wordt er wereldwijd op elk moment wel gitaar gespeeld. Maar wie heeft nu eigenlijk de gitaar uitgevonden?

In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van de gitaar. Daarbij kijken we naar belangrijke personen als Gaetano Vinaccia en Antonio Torres Jurado die een grote invloed hebben gehad op de gitaar. Uiteindelijk zullen we ook antwoord geven op de vraag “wie heeft de gitaar uitgevonden”.

Inhoudsopgave

Oorsprong van de gitaar

De gitaar zijn oorsprong dateert zeer waarschijnlijk uit het begin van de 16e eeuw in Spanje. Daarbij waren de eerste gitaren geïnspireerd door de guitarra latina, wat een laat middeleeuws instrument was.

In deze tijd waren gitaren veel smaller en dieper dan de moderne gitaar die we hedendaags kennen. Ook had de gitaar uit deze tijd geen zes, maar vier snaren.

Gaetano Vinaccia

Hoewel er niet veel bekend is over Gaetano Vinaccia heeft hij waarschijnlijk de vroeg romantische gitaar uitgevonden met zes snaren. Hij leefde tussen 1759 en 1831 in Napels, Italië. Dit als lid van de familie die lang voor en na hem bekend stond om hun vaardigheden als gitaarbouwers.

Volgens historische gegevens was Gaetano Vinaccia samen met zijn broer Gennaro verantwoordelijk voor de creatie van de eerste zes snarige gitaar. Geschat wordt dat dit rond 1776 plaatsvond in Napels.

Het ontwerp van de gitaar is afkomstig van de traditionele Italiaanse mandoline. Dit instrument was oorspronkelijk ontwikkeld door de familie Vinaccia. Het enige andere gelijkwaardige gitaar ontwerp van deze tijd verscheen pas meer dan twee decennia later, in 1792.

Helaas kunnen historici niet helemaal zeker zeggen of Gaetano Vinaccia de uitvinder was van de eerste vroeg romantische zes snarige gitaar. Tussen 1790 en 1830 werden ook veel van dit soort gitaren geproduceerd in heel Frankrijk, Spanje en Italië.

Antonio Torres Jurado

De moderne gitaar zoals we die hedendaags kennen is het werk van Antonio Torres Jurado. Hij werd geboren in 1817 in Almería als zoon van belastinginner Juan Torres en zijn vrouw Maria Jurado.

Tijdens zijn jeugd was hij timmermansleerling en werd op 16-jarige leeftijd kort opgeroepen voor het leger. Dit voordat zijn vader hem van het leger wist af te houden met het excuus dat hij medisch ongeschikt was.

Antonio Torres Jurado

Er wordt aangenomen dat Antonio Torres Jurado in 1842 het vak van gitaar bouwen heeft geleerd van José Pernas in Granada. Eenmaal verhuisd naar Sevilla opende hij vervolgens een winkel waar hij zijn eigen gitaren creëerde.

Door zijn winkel kwam hij in contact met veel muzikanten en componisten. Dit zorgde ervoor dat hij geïnspireerd werd te innoveren en daardoor nieuwe gitaren creëerde voor deze muzikanten. Daarbij werd Antonio Torres Jurado ook beroemd door gitarist en componist Julián Arcas.

Uiteindelijk stierf Antonio Torres Jurado in 1892. Gitaren die hij in de laatste jaren van zijn leven had gemaakt, werden beschouwd als superieur vergeleken met elke andere gitaar die in Spanje en Europa werd gemaakt. Kort daarna werd zijn gitaarmodel een blauwdruk voor alle moderne akoestische gitaren.

Antonio Torres Jurado wordt dan ook herinnerd als een van de belangrijkste gitaarbouwers in de geschiedenis van de gitaar. Hij heeft hierdoor dan ook de hele geschiedenis van de moderne muziekwereld beïnvloed.

Wie heeft de gitaar uitgevonden?

Helaas kunnen we niet expliciet zeggen wie de gitaar heeft uitgevonden. Dit doordat het instrument over de jaren heen door verschillende personen is aangepast en verbeterd. Hierdoor is de gitaar meer een evolutie geweest dan een eenmalige uitvinding.

De eerste snaarinstrument kwam namelijk uit het oude Egypte, meer dan 3500 jaar geleden. Hoewel dit instrument totaal niet lijkt op de moderne gitaar die we vandaag kennen laat dit wel zien dat de gitaar uiteindelijk meer een evolutie is geweest.

Uiteindelijk hebben dus personen als Gaetano Vinaccia en Antonio Torres Jurado grote invloed gehad op de gitaar. Daardoor is de gitaar tegenwoordig zoals we hem kennen.

Zelf gitaar leren spelen

Nu je wat weet over de geschiedenis van de gitaar is het tijd om ook zelf te beginnen met gitaar spelen. Het is namelijk erg leuk om je favoriete nummers op de gitaar te spelen voor vrienden, familie en kennissen.

Daarom raden we de gitaarles cursus van Koen aan. Hierbij leer je in 22 lessen gitaar spelen. Dit volledig online, waardoor je jouw huis niet uit hoeft. Het maakt hierbij niet uit hoe oud of jong je bent.

Met de onderstaande knop ontvang je ook nog eens tijdelijk korting op de gitaarles cursus. Je hoeft alleen actie te ondernemen en beginnen. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog.

Plaats een reactie