Jimmy Page

Jimmy Page staat bekend als een van de meest belangrijke, invloedrijke en veelzijdige gitarist ter wereld. Daarbij zijn veel andere rockgitaristen geïnspireerd door het werk van Jimmy Page met Led Zeppelin. 

In dit artikel kijken we naar wie de gitarist nou eigenlijk is. Daarnaast kijken we ook naar de gitaren die hij gebruikt heeft en hoe je zelf de nummers van Jimmy Page kunt spelen.

Wie is Jimmy Page?

De gitarist is geboren op 9 januari 1944 in London, Engeland. Zijn vader werkte als industrieel personeelsmanager en zijn moeder als secretaris van een dokter.

Hij begon op 13-jarige leeftijd met gitaar spelen nadat hij werd geïnspireerd door het Elvis Presley nummer “Baby Let’s Play House”. Hierbij kreeg hij een aantal lessen van een gitaarleraar. Echter, leerde hij gitaar spelen grotendeels zelf aan.

wie is jimmy page

Nadat Jimmy Page de middelbare school had afgerond, besloot hij om niet naar de universiteit te gaan. In plaats daarvan sloot hij zich aan bij zijn eerste echte rockband. Dit was de Neil Christian & the Crusaders waarmee hij door Engeland toerde.

Echter, werd hij ernstig ziek door klierkoorts. Dit zorgde ervoor dat hij moest stoppen met de band en uitrusten. Hierdoor dacht Jimmy Page erover na om te stoppen met muziek en zich te richten op zijn andere interesse, schilderen. Hierbij had hij zich zelfs al ingeschreven bij de kunstacademie.

Door de opkomst van bands als The Rolling Stones groeide de interesse van Jimmy Page in muziek opnieuw. In plaats zich meteen weer bij een band aan te sluiten besloot hij om zijn gitaar vaardigheden te verbeteren. Dit met als doel om een van de beste gitaristen en producenten van Engeland te worden.

Dat verloopt dan ook succesvol. Hij verrichte werk voor bands als The Who, Donovan, The Kinks en The Rolling Stones. Daarbij heeft hij ook gewerkt aan een aantal van de beste nummers uit de tijd.

In 1966 besloot de gitarist om weer actief te worden met een band. Hij accepteerde hierbij een aanbod om met The Yardbirds muziek te maken. Hoewel de band startte als een bluesrockband, begon het met Jimmy Page te experimenteren met andere rock stijlen, waaronder hardrock. Uiteindelijk stopte de band in 1968.

Jimmy Page Led Zeppelin

In 1968 richtte Jimmy Page de band Led Zeppelin op. Dit met John Paul Jones als bassist, Robert Plant op zang en John Bonham op drums. Daarbij begon de band met het verkennen van het tot toen nog onbekende terrein van hardrock en heavy metal. 

Tussen 1969 en 1975 nam de band ook een tal van iconische albums op. Hierop stonden legendarische nummers waaronder “Dazed and Confused”, “Whole Lotta Love”, “Immigrant Song”, “Black Dog”, “Stairway to Heaven” en “Kashmir”.

Met deze nummers werd Led Zeppelin erg succesvol. Zelfs zo succesvol dat Led Zeppelin op een geef moment bij de grootste bands ter wereld hoorde. Daarbij had de muziek van Led Zeppelin ook veel invloed op andere rockbands. 

Eind jaren 70 kreeg de gitarist het echter moeilijk. Hij werd verslaafd aan drugs wat als gevolg had dat zijn gitaarspel er onder te lijden kwam. Daarbij kwam ook nog de dood van Robert Plant zijn zoon in 1977 en John Bonham alcohol gerelateerde dood in 1980. 

Hierdoor besloot Led Zeppelin er in 1980 mee op te houden. In totaal heeft Led Zeppelin meer dan 200 miljoen albums verkocht.

Na Led Zeppelin

Nadat Led Zeppelin eind 1980 besloot ermee op te houden, verdween de gitarist uit het zicht. Daarbij raakte hij ook nauwelijks de gitaar meer aan. Uiteindelijk kwam hij pas weer in 1982 tevoorschijn. Ook begon hij toen weer met optredens.

Ook is hij meerdere keren samen met Led Zeppelin herenigd. Zo was er in 1985, 1988 en 2007 nog een eenmalig optreden met de overgebleven bandleden van Led Zeppelin. Ook is hij over de jaren heen actief geweest bij het remasteren van alle albums van de band.

Op privégebied heeft hij sinds 2015 een relatie met de Engelse actrice Scarlett Sabet. Ook bezit hij het bekende Tower House sinds 1972 dat gelegen is in London.

Jimmy Page gitaar

Tijdens zijn carrière heeft de gitarist verschillende gitaren gebruikt. Daarbij heeft hij voornamelijk een Gibson Les Paul gitaar gebruikt vanaf het tweede album van Led Zeppelin.

Ook heeft de gitarist gebruik gemaakt van een Harmony Sovereign H-1260 en Fender Telecaster. Daarbij was de Telecaster een geschenk van Jeff Beck. 

Opmerkelijk genoeg speelde Jimmy Page zijn gitaar ook met een cello strijkstok. Dit bij de live versies van de nummers “Dazed and Confused” en “How Many More Times”. Oorspronkelijk kreeg hij het idee van McCallum, die ook sessiemuzikant was.

Gitaar leren spelen

Wil je net als Jimmy Page de coolste nummers spelen op de gitaar. Waarbij je nummers als “Dazed and Confused”, “Whole Lotta Love” en “Stairway to Heaven” op de gitaar kunt spelen. Dat kan!

Wanneer je begint met de gitaarles cursus van Koen leer je in 22 lessen gitaar spelen. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent. Zolang je maar actie onderneemt en begint.

Het mooie van de gitaarles cursus van Koen is dat je dit volledig vanuit huis kunt doen. Je hebt alleen een gitaar nodig. Daarnaast is de online cursus ook nog eens een stuk voordeliger dan les nemen bij een leraar.

Plaats een reactie