Jimi Hendrix

Jimi Hendrix staat bekend als een van de beste gitaristen aller tijden. Als Amerikaanse gitarist en singer-songwriter staat hij bekend om zijn flamboyante gitaarspel. Daarbij bracht hij met het gitaarspelen een revolutie teweeg.

In dit artikel zul je alles te weten komen over Jimi Hendrix. We vertellen wie Jimi Hendirx is, welke gitaren hij heeft gebruik en welke muziek die heeft gemaakt. Daarnaast laten we zien hoe je zelf ook gitaar kunt spelen.

Inhoudsopgave

Wie is Jimi Hendrix

Jimi Hendrix is geboren op 27 november 1942 in de Verenigde Staten. Op dat moment was zijn moeder Lucille pas 17 jaar oud. Hij had een moeilijke jeugd waardoor hij soms leefde onder de hoede van familieleden of kennissen.

Door zijn moeilijke jeugd werd muziek een toevluchtsoord. Daarbij was hij een fan van blues en rock and roll. Toen Jimi Hendrix 16 jaar oud was kreeg hij zijn eerste akoestische gitaar. Aangemoedigd door zijn vader leerde hij op zichzelf gitaar spelen.

Nadat hij later ook zijn eerste elektrische gitaar kreeg, begon hij op te treden met zijn band, de Rocking Kings. Hierdoor verliet hij ook de middelbare school in 1959. Vervolgens voerde hij verschillende klussen uit om geld te verdienen terwijl hij zijn muzikale ambities bleef volgen.

In 1961 volgde Jimi Hendrix het voorbeeld van zijn vader door in dienst te gaan bij het Amerikaanse leger. Tijdens zijn opleiding als parachutist volgende hij nog steeds zijn muzikale ambities en vormde hij een band genaamd King Kasuals. Hij verliet het leger in 1962 nadat hij eervol was ontslagen toen hij zichzelf had verwond bij een parachutesprong.

Nadat hij het leger had verlaten ging hij verder als zelfstandig muzikant. Daarbij trad hij op als back-up muzikant voor artiesten als Little Richard, BB King en Sam Cooke.

wie is jimi hendrix

In 1966 ontmoette hij bassist Chas Chandler waarmee die een overeenkomst sloot, waarbij Chas zijn manager werd. Daarbij overtuigde Chas, Jimi Hendrix om naar London te komen. Hier vormde hij samen met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell de Jimi Hendrix Experience.

Tijdens zijn optredens in Engeland bouwde hij een grote fanbase op. Hierbij werden the Beatles, Rolling Stones, the Who en Eric Clapton allemaal grote bewonderaars van zijn werk. 

In 1967 werd het eerste nummer van de Jimi Hendrix Experience uitgebracht genaamd “Hey Joe”. Dit nummer was direct een groot succes in Engeland. Hierop volgde dan ook snel andere hits genaamd “Purple Haze” en “The Wind Cries Mary”.

Ook op tournee bleek de gitarist een groot succes te zijn. Zo liet hij het publiek zijn extreem goede gitaarspel vaardigheden zien met zijn innovatieve geluid. Ook eindigde hij een optreden tijdens het Monterey Pop Festival in Amerika op spectaculaire wijze door zijn gitaar in de brand te steken. 

Met inmiddels de status van een grote rockster bracht hij in 1968 zijn tweede album uit. Uiteindelijk bracht hij in 1969 zijn laatste album uit genaamd “Electric Ladyland”. Dit album had ook het succesvolle nummer “All Along the Watchtower”. Uiteindelijk ging de band uit elkaar in 1969. 

Tegen deze tijd had de gitarist ook zijn eigen opnamestudio genaamd Electric Lady. Hier nam hij samen met andere artiesten nieuwe nummers op en experimenteerde hij met verschillende geluiden.

Jimi Hendrix stierf uiteindelijk op 18 september 1970 in Londen. Dit op 27-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis slaappillen. Hij is begraven in het Greenwood Memorial Park in de Verenigde Staten. Vlakbij zijn geboorteplaats Seattle.

Hoewel hij uiteindelijk maar 4 jaar van zijn succes heeft kunnen genieten heeft de gitarist een stempel gedrukt op de wereld van rockmuziek. Hierdoor blijft hij tot de dag erg populair.

Gitaar Jimi Hendrix 

Jimi Hendrix heeft tijdens zijn carriere gebruik gemaakt van veel verschillende gitaren. Echter, heeft hij het meest gebruik gemaakt van een Fender Stratocaster. Deze heeft hij tweedehands gekocht in 1966 met geleend geld van een vriendin.

Naast de Fender Stratocaster heeft hij ook gebruik gemaakt van een Fender Jazzmasters, Duosonics, twee verschillende Gibson Flying V’s, een Gibson Les Paul, drie Gibson SG’s, een Gretsch Corvette en een Fender Jaguar.

Muziek Jimi Hendrix 

Tijdens het leven van de gitarist zijn er vier albums uitgebracht.

  • 1967: Are You Experienced
  • 1967: Axis: Bold as love
  • 1968: Smash hits
  • 1969: Electric ladyland

Op het moment van overlijden had Jimi Hendrix erg veel nummers gemaakt die nog nooit uitgebracht waren. Daardoor zijn er nog veel verschillende albums uitgebracht na zijn dood. 

Bekende nummers zijn Foxy lady, All along the watchtower, Purple Haze, Voodoo child en Hear My Train A Comin’.

Zelf gitaar leren spelen

Wil je net als Jimi Hendrix gitaar spelen? Waarbij je nummers als All Along the Watchtower en Purple Haze kunt spelen. Dat kan wanneer je leert gitaar spelen.

Met de gitaarles cursus van Koen leer je gitaar spelen in 22 lessen. Dit kun je volledig vanuit huis doen. Daarbij maakt het niet uit hoe jong of oud je bent. Iedereen kan gitaar spelen leren!

Het is wel belangrijk dat je zelf ACTIE onderneemt en niet langer wacht. Met de onderstaande knop ontvang je ook nog eens een tijdelijke korting op de gitaarles cursus van Koen. Gitaar leren spelen was dus nog nooit zo goedkoop geweest.

Plaats een reactie