Gitarist Worden

Stel je eens voor dat je gitaar kunt spelen. Dat je voor familie, vrienden en kennissen de mooiste nummers kan spelen op een gitaar. Of dat je zelf kunt optreden voor een groot publiek tijdens een concert. Dat kan allemaal wanneer je de ambitie hebt om gitarist te worden. 

In dit artikel laten we de verschillende tips zien om gitarist te worden. Deze tips zullen je helpen met het proces om succesvol gitaar te spelen.

Kies een goede gitaar

Als je gitarist wilt worden heb je natuurlijk als eerst een gitaar nodig. Hoewel bij een gitaar kiezen vooral persoonlijke voorkeur naar voren komt, is het ook belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden.

  • Prijs;
  • Soort gitaar;
  • Formaat.

Prijs

Wanneer je een zeer goede gitaar koopt, zal dit tussen de € 300,- en € 500,- kosten. Echter, kun je als beginner het beste een gitaar tussen de € 100,- en € 200,- kopen. In deze prijsklasse zijn er genoeg gitaren die een prima geluidskwaliteit hebben. Daardoor is deze prijsklasse ideaal voor een beginner.

Bij de aankoop van een gitaar is het afgeraden om een tweedehands gitaar te kopen op bijvoorbeeld een rommelmarkt. Als je nog nooit een gitaar hebt gekocht weet je namelijk niet hoe goed een tweedehands gitaar is qua kwaliteit. Daardoor loop je het risico om een slechte gitaar te kopen waar geen enkele gitarist blij van wordt.

Je kunt wel een gitaar kopen bij een lokale muziekwinkel. Wat ook prima werkt, is een gitaar kopen via een online webwinkel. Bij een webwinkel heb je namelijk keuze uit veel verschillende gitaren. Daardoor kun je meteen verschillende gitaren vergelijken en degene kiezen die goed bij jou past.

Soort gitaar

Wanneer je gitaar gaat spelen kun je kiezen tussen een akoestische-, elektrische- en basgitaar. Als beginner kun je beste starten met een akoestische gitaar. Deze gitaren zijn namelijk het makkelijkst om te leren als beginner.

Daarnaast zijn akoestische gitaren ook het meest betaalbaar. Dit is ideaal voor als je gitarist wilt worden. Mocht gitaar spelen namelijk toch niet bevallen, ben je niet teveel geld kwijt geweest aan de aanschaf. 

Je kunt natuurlijk in een latere fase nog overstappen naar een ander soort gitaar. Dit wanneer je meer ervaring hebt met gitaar spelen.

Formaat

kies een goede gitaar

Goede gitaren zijn er in veel verschillende soorten en maten. Daarom is het belangrijk om een instrument te vinden dat goed aanvoelt. Onjuiste gitaar afmetingen kunnen namelijk invloed hebben op de resultaten die je uit de gitaar kunt halen.

Vooral beginnende gitaristen die nog jong zijn kunnen moeilijkheden ondervinden met gitaren die op volledige grootte zijn. Dit vanwege het zware gewicht en de breedte van de gitaarhals. 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een gitaar te kopen waar een jonge gitarist nog kan ingroeien, is dit niet aangeraden. Verschillende bedrijven maken gitaren op kleine formaten die ideaal zijn voor de jonge gitarist die net begint.

Zet doelen

Gitarist worden zal veel makkelijker gaan als je van tevoren doelen neerzet die je wilt bereiken. Pak een pen en schrijf op wat je als gitarist wilt gaan bereiken. 

Hierbij kun je een aantal vragen beantwoorden. Waarom wil je gitaar leren spelen? Welk nummer of welke liedjes wil je kunnen spelen? Wat voor soort muziek geeft je een goed gevoel?

Schrijf ook al je favoriete gitaristen, liedjes, riffs, solo’s en droomdoelen op waar je enthousiast van wordt. Wanneer je dit gedaan hebt, maak dan een lijst van de vijf belangrijkste doelen die je wilt bereiken.

Door dit te doen heb je specifieke doelstellingen die wilt bereiken. Hierdoor heb je iets om naartoe te werken. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerder aan de slag kan gaan.

Blijf elke dag bezig

Gitarist worden is ook een kwestie van blijven oefenen. Wanneer je vaker oefent zul je gitaar spelen sneller onder de knie krijgen. Daarbij is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Het begin zal namelijk moeilijk zijn maar je zult steeds makkelijker liedjes kunnen spelen.

Het betekent niet dat je iedere dag meerdere uren moeten oefenen om een goede gitarist te worden. Als je elke dag al 15 minuten gitaar speelt, is dit genoeg. Door elke dag te oefenen zul je steeds beter worden en daarmee ook betere resultaten halen.

Voor het oefenen kun je ook een schema maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag op een bepaald tijdstip een kwartier gaat oefenen. Hierdoor zul je structuur en ritme opbouwen.

Neem lessen om gitarist te worden

Ja, het is zeker mogelijk om alles van gitaar langzaam en zelfstandig te leren. Hierdoor zul je echter veel tijd verliezen. Daarnaast loop je ook nog eens kans dat je bepaalde zaken verkeerd zult aanleren met als gevolg dat het resultaat niet optimaal is.

Daarom raden we aan om lessen te nemen wanneer je gitarist wilt worden. Deze lessen zullen je helpen bij het leren van de theorie en techniek dat komt kijken bij gitaar spelen. 

Je kunt ervoor kiezen om op locatie lessen te nemen van een gitaarleraar. Dit heeft echter als nadeel dat je elke keer moet reizen naar een locatie en dat het behoorlijk prijzig is. Hierdoor kost deze route veel tijd en geld.

We raden daarom ook aan om online een gitaarles cursus te volgen. Hiermee kun je volledig vanuit huis leren om gitaar te spelen. Dit bespaart je niet alleen tijd maar ook geld. Wat deze methode ideaal maakt.

Het beste kun je de gitaarles cursus van Koen Snoek volgen. Deze gitarist heeft al meer dan 27 jaar ervaring en heeft al 4000 online cursisten gehad. Hierdoor is dit de beste gitaarles cursus op het internet.

Je kunt de basiscursus gitaar van Koen Snoek al voor € 67,- volgen. Dat is een koopje als je het vergelijkt met gitaarlessen. Met de onderstaande knop maak je gebruik van de tijdelijke actie. Neem dus actie en wacht niet langer.

Plaats een reactie