De 12 Leukste Gitaar Weetjes

In dit artikel kijken we naar de 12 leukste gitaar weetjes voor de gitarist. Hierdoor kom je alles te weten over de gitaar. 

Grootste gitaar ter wereld

De grootste gitaar ter wereld in het Guinness Book of Records is meer dan 13 meter lang. Dat is langer dan een bus! Hoewel de gitaar extreem groot is, werkt het instrument en kun je ermee spelen. 

De gitaar is gemaakt in Amerika op The Academy of Science and Technology. Het duurde meer dan een jaar om de gitaar te maken. Daarbij heeft de gitaar een gewicht van meer dan 1000 kilo.

Kleinste gitaar ter wereld

kleinste gitaar

Ter demonstratie van een nieuwe technologie heeft The Cornell University de kleinste gitaar ter wereld gemaakt. De gitaar is namelijk maar 10 micrometer lang. Hierdoor is het ongeveer net zo groot als een enkele cel. 

De gitaar is gemaakt met zes snaren van 50 nanometer breed. Deze snaren kunnen zelf reageren wanneer ze in beweging worden gebracht. Echter, kunnen mensen de frequenties die uit de gitaar komen niet verstaan. 

Duurste gitaar ooit verkocht op een veiling

In 2020 is tijdens een veiling in Amerika een gitaar verkocht voor zes miljoen dollar. Het is een Martin D-18E gitaar uit 1959. 

De gitaar was van de leadzanger en gitarist Kurt Cobain. Daarbij is de gitaar gebruikt bij de iconische MTV Unplugged opname in New York, op 18 november 1993. De gitaar is vooral bijzonder omdat Kurt Cobain bekend stond om gitaren en apparatuur te breken tijdens optredens.

Trouwen met een gitaar

In 2001 raakte een Britse artiest, Chris Black zo verliefd op zijn rode Fender Stratocaster bekend onder de naam “Brenda the Fenda” dat hij er na 35 jaar mee trouwde.

Eigenlijk was de gitaar zijn tweede echtgenoot, want Chris is ook getrouwd met een menselijke dame. Chris besteedde ook nooit veel aandacht eraan en zei: “Het was duidelijk voor een beetje plezier, om mensen op te vrolijken”.

Langst achter elkaar gitaar spelen

In 2001 vestigde de Ierse gitarist Dave Browne een nieuw wereldrecord voor de langste gitaarsessie ooit. De gitarist speelde tussen 12 en 17 juni 114 uur, 6 minuten en 30 seconden achter elkaar.

De gitaarsessie vond plaats in de beroemde Temple Bar Pub in Dublin. Deze bar bleef ook gedurende het gehele optreden geopend. 

Tussen nummers had Dave Browne pauzes die nooit langer dan 30 seconden duurde. In totaal speelde de gitarist 1372 nummers waarbij hij eindigend met de U2-klassieker “With or Without You”.

Eerste gitaar met meer dan 6 snaren

Merken als Fender waren al gitaren aan het ontwikkelen met meer dan 6 snaren. Echter, was het Ibanez dat als eerste merk een gitaar in massa geproduceerde met zowel zeven als acht snaren. 

Hierbij werd de gitaar met zeven snaren geïntroduceerd in 1990 en de gitaar met acht snaren in 2007.

Beste gitarist ter wereld

Er is door rollingstone.com een top 100 opgezet met de beste gitaristen ter wereld. Daarbij mochten gitaar spelers als Brian May en andere grote artiesten stemmen.

Uit de lijst kwam dat de beste gitarist ooit Jimi Hendrix is. Daarna komt Eric Clapton op een tweede plaats en Jimmy Page op de derde plaats. Dat terwijl Slash op plek 65 staat in de lijst en Angus Young op plaats 26.

Eerste elektrische gitaar

De eerste elektrische gitaar is gecreëerd door George Beauchamp in 1931 en werd geproduceerd door Rickenbacker Electro. Door het uiterlijk van de gitaar stond die bekend als de “koekenpan”.

Vanaf 1932 begon Beauchamp met het verkopen van de elektrische gitaar. Echter, kreeg hij pas in 1937 een patent voor zijn idee.

Populairste gitaar

fender strat

Circa zeventig procent van de gitaren die verkocht worden is een strat-model. De gitaar van het bedrijf Fender kwam in 1954 voor het eerst op de markt. Het soort is erg populair doordat alles makkelijk te demonteren is en te vervangen.

Veel bekende gitaristen hebben dan ook gebruik gemaakt van dit model. Zo gebruikte Jimi Hendrix, Eric Clapton en Kurt Cobain allemaal dit model.

Gitaar spelen is erg populair

Er zijn erg veel mensen die gitaar spelen. Na de piano is gitaar namelijk het meest populaire instrument om te spelen. Daarmee is het populairder dan instrumenten als drums, viool en saxofoon. 

Dit is ook niet zo gek want met een gitaar kun je verschillende muziekstijlen spelen. Waaronder: rock, metal, blues, country en pop.

Luchtgitaar spelen

Ja, er zijn mensen die erg fanatiek zijn in luchtgitaar spelen. Hierbij maakt de “muzikant” denkbeeldige bewegingen zodat het lijkt alsof die gitaar speelt.

Het is zelf zo populair dat sinds 2003 het Nederlands kampioenschap luchtgitaar wordt georganiseerd. De winnaar hiervan mag Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap luchtgitaar. 

Iedereen kan gitaar leren spelen

Het mooiste van gitaar spelen is dat iedereen het kan leren. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent. Het enige wat je hoeft te doen is actie ondernemen en beginnen!

Tegenwoordig kun je ook gitaar leren spelen volledig vanuit huis. Hierdoor hoef je niet elke keer naar een locatie om gitaarles te krijgen van een leraar en het is een stuk goedkoper.

Je kunt met de gitaarles cursus van Koen al gitaar leren spelen in 22 lessen! Daarom raden we deze cursus aan als je wilt beginnen met de gitaar. Met de onderstaande knop maak je gebruik van de tijdelijke kortingsactie.

Plaats een reactie