Gitaar Spelen Voor Beginners

Gitaar spelen kan erg moeilijk zijn als beginner. Je moet namelijk veel leren om een gitaar goed onder de knie te krijgen. Daarom geven we in dit artikel tien tips om gitaar te leren spelen voor beginners. Deze tips zorgen ervoor dat leren gitaar spelen een stuk makkelijker zal worden. 

Inhoudsopgave

Tip 1: Neem lessen

Om meteen met de deur in huis te vallen is de beste tip bij gitaar spelen voor beginners om lessen te nemen. Met lessen zul je namelijk een stuk sneller gitaar leren spelen. Daarnaast weet je met lessen zeker dat je geen verkeerde technieken aanleert. 

Gitaarlessen hoeven niet duur te zijn. Dit aangezien het tegenwoordig mogelijk is om online gitaarlessen te volgen. Dit soort lessen zijn een stuk goedkoper dan lessen van een gitaarleraar en kun je ook nog eens volledig vanuit huis doen.

Wij raden de gitaarles cursus van Koen aan. Je zult met deze cursus binnen 22 lessen de gitaar onder de knie krijgen. Koen is al meer dan 27 jaar gitarist en heeft al meer dan 4000 leerlingen gitaar leren spelen! Via de knop hieronder maak je ook nog eens gebruik van de tijdelijke actie.

Tip 2: Kies de juiste gitaar

De juiste gitaar kiezen is een van de belangrijkste stappen wanneer je gitaar gaat spelen. Je hebt tegenwoordig namelijk keuze uit veel verschillende soorten en maten gitaren. Daarbij is het aangeraden om als beginner te starten met een akoestische gitaar. Met een akoestische gitaar kun je namelijk het makkelijkst leren als beginner.

Ook is het belangrijk om te kijken naar het juiste formaat. Wanneer je nog jonger bent als gitarist kun je beter een kleinere gitaar kopen. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het spelen een stuk makkelijker gaat.

Gitaren kun je online kopen bij verschillende webwinkels. Bij deze winkels valt er te kiezen uit veel verschillende soorten gitaren, waardoor er altijd wel een gitaar is die goed bij jou past.

Tip 3: Zorg voor een goede houding

Het is volkomen normaal voor beginnende gitaristen om moeite te hebben met het goed vasthouden van een gitaar. Daarbij kan de manier waarop je de gitaar vasthoudt, enorme impact hebben op je spel. Daarom is het belangrijk dat je leert een gitaar goed vast te houden.

  • Laat je gitaar comfortabel op je rechterbeen of linkerbeen zitten, afhankelijk met welke hand je speelt.
  • Probeer de hals van de gitaar zoveel mogelijk parallel aan de vloer te houden. 
  • Zorg ervoor dat je de duim van de hand waarmee je de akkoorden speelt achter de hals van de gitaar plaatst. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijkst akkoorden kunt spelen.

Tip 4: Gebruik een spiegel

Door een spiegel te gebruiken kun je goed zien wat je doet. Zo kun je er snel achter komen als je een verkeerde houding hebt en dat vervolgens corrigeren. Als je thuis een spiegel hebt zet die dan voor je neer. Ga vervolgens gitaar spelen en controleer of je een correcte houding aanhoudt.

Tip 5: Gitaar stemmen

Niemand wilt spelen op een gitaar die vals klinkt. Daarom is het belangrijk om je gitaar te stemmen. Zonder dat een gitaar goed is afgestemd, kun je niet horen of je goed of fout speelt. 

Een gitaar kun je op verschillende manieren stemmen. Tegenwoordig heb je veel apps voor smartphones waarmee je jouw gitaar kunt stemmen. Ook kun je een gitaar stemmen met een stemapparaat dat al vanaf een paar euro te koop is.

Tip 6: Leer de belangrijke akkoorden

De meeste muziek is gebaseerd op maar vier of vijf akkoorden. Wanneer je deze akkoorden kunt spelen zal het een stuk makkelijker worden om nieuwe nummers te leren. Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste akkoorden zo snel mogelijk leert.

Tip 7: Speel nummers sloom

spelen op een gitaar

Veel beginnende gitaristen maken het zichzelf erg moeilijk en willen gelijk leren om moeilijke nummers of razendsnelle solo’s te spelen. Als je echter, nieuwe nummers gelijk op volle snelheid probeert te spelen, zul je het vaak verkeerd aanleren.

Nummers op volle snelheid spelen voegt namelijk een extra moeilijkheidsgraad toe aan een al ingewikkeld proces. Dit zorgt er ook voor dat je het nummer niet goed leert of dat het veel langer duurt.

Daarom is het aangeraden om in het begin nummers sloom te spelen. Wanneer je het nummer eenmaal onder de knie hebt kun je steeds verder versnellen. 

Tip 8: Speel gitaar samen met andere gitaristen

Veel gitaristen spelen alleen in een stille kamer. Het is echter zonde om niet met andere muzikanten gitaar te spelen. Wanneer je namelijk met andere gitaristen speelt kun je vaak veel leren van degene waarmee je speelt. Ook helpt het nog eens om je zelfvertrouwen verder op te bouwen.

Tip 9: Zorg voor een routine

Wanneer je net begint kan een oefen routine erg belangrijk zijn bij gitaarspelen voor beginners. Natuurlijk zijn er muzikanten die uit zichzelf gitaar leren spelen, echter vormt deze groep een minderheid.

Zorg daarom voor structuur waarbij je op een vast moment gaat oefenen. Hierdoor zorg je ervoor dat je de tijd neemt om steeds weer een stukje beter te worden met de gitaar. Dit betekend niet gelijk dat je elke dag uren gitaar moet spelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag op een vast moment een kwartier te spelen. 

Tip 10: Kies leuke nummers

Gitaar spelen moet uiteindelijk ook vooral leuk zijn. Kies daarom vooral nummers die je zelf leuk vindt. Dit zorgt er namelijk voor dat je makkelijker gemotiveerd blijft om de nummers te leren. Daarnaast is het vooral erg leuk om je favoriete nummers te spelen.

Gitaar spelen voor beginners

Met deze tien tips heb je een goede basis bij gitaar spelen voor beginners. Het belangrijkste is dat je zelf aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld met de gitaarles cursus van Koen die we eerder genoemd hebben. Met deze cursus leer je in 22 lessen gitaar spelen, zodat jij ook je favoriete nummers op de gitaar kunt spelen.

Plaats een reactie