Gitaar onderdelen namen

Wanneer je gitaar leert spelen of het al jaren doet is het handig om de verschillende onderdelen van een gitaar te kennen en te weten wat ze doen. Daarmee ontdek je in dit artikel alle gitaar onderdelen namen en leggen we per onderdeel uit wat de functie is.

Dit is handig aangezien je de benamingen van verschillende onderdelen vaak zult tegenkomen als gitarist. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je gitaar leert spelen of om te communiceren met andere spelers.

Inhoudsopgave

Gitaar onderdelen namen overzicht

Als je gitaar leert spelen heb je waarschijnlijk de vraag wat de benamingen van de verschillende gitaar onderdelen zijn. Gelukkig zijn de onderdelen van een gitaar vrij gemakkelijk te vinden en te identificeren.

In de basis kun je een gitaar indelen in drie secties. Dit zijn de kop, de hals en de klankkast. Elke sectie heeft een belangrijke functie die bijdraagt aan de totale constructie en klank van de gitaar.

Verder heeft elke sectie weer verschillende onderdelen. Hoewel er verschillende soorten akoestische gitaren zijn, hebben deze gitaren in de basis dezelfde onderdelen. In de onderstaande afbeelding zijn de belangrijkste gitaar onderdelen namen weergeven.

gitaar onderdelen namen overzicht

Gitaar onderdelen namen uitgelegd

Nu we hebben laten zien welke gitaar onderdelen allemaal aanwezig zijn zullen we deze losse onderdelen verder toelichten zodat je een beter beeld krijgt over hoe een gitaar nu precies werkt. Deze onderdelen hebben we ingedeeld op basis van de drie secties van een gitaar.

Kop

De gitaarkop is een van de meest unieke en herkenbare onderdelen van de gitaar. De snaren van een gitaar worden hierbij aan de kop van de gitaar bevestigd. Aan de gitaarkop bevinden zich onder andere de stemmechanieken en snaargeleiders.

Tussen gitaarbouwers zit vaak onderling soms verschil tussen hoe de kop van een gitaar eruit ziet. Hierbij kun je soms aan een kop herkennen welke gitaarbouwer de gitaar heeft gemaakt door de vorm en houtsoorten die gebruikt worden.

kop gitaar

Stemmechanieken

De stemmechanieken bestaan uit tandwielmechanismen die de toonhoogte van de snaren regelen. Hiermee kan de gitarist een gitaar stemmen zodat de gitaar de juiste toonhoogte heeft voor de individuele snaren.

Moderne stemmechanieken bevinden zich aan de zijkant van de gitaarkop. Hierbij zijn de stemmechanieken meestal geplaatst in een rij van drie aan beide kanten van de gitaar. Deze stemmechanieken zijn bevestigd aan tandwielen op een enkele metalen plaat.

Snaargeleiders

De snaargeleiders van een akoestische gitaar zijn bevestigd aan de stemmechanieken en gaan door de kop van de gitaar. Elke geleider heeft een gat waar de gitaarsnaar doorheen loopt. Zodra je de kop van een mechaniek draait om een snaar aan te spannen, wikkelt de gitaarsnaar zich om de geleider.

Hals

De hals is het middelste gedeelte van een gitaar. Hierbij is de hals normaal gesproken gemaakt van hout en is het verbonden met de klankkast van de gitaar met ofwel bouten of lijm en verbindingsstukken.

Tussen gitaren onderling kunnen de maten en afmetingen van de hals verschillen. Daarnaast heeft het soort hout en de nerfrichting waarvan de hals is gemaakt een effect op het geluid van de gitaar.

hals gitaar

Topkam

De topkam is een kleine strip materiaal van kunststof of metaal dat de snaren nabij de gitaarkop ondersteunt. Hierbij bestaat de topkam uit kleine groeven waarin de snaren worden uitgelijnd en vastgezet.

Snaren

Zonder snaren kun je uiteraard geen muziek maken met een gitaar. Een akoestische gitaar heeft hierbij bijna altijd zes snaren. Deze snaren zijn gestemd van lage naar hoge toon: E, A, D, G, B en E. Daarnaast bestaan ook gitaren die met zeven, acht of zelfs twaalf snaren.

De snaren van een gitaar worden aan de kop van de gitaar op de stemmechanieken vastgezet en onder het klankgat bij de brug vastgebonden. Hierbij zijn de snaren tegenwoordig bijna altijd van nylon gemaakt. 

Frets

Op een akoestische gitaar zijn frets de dunne strips van staal die aangeven waar je vingers op de toets moeten landen om een noot te produceren. Elke fret staat voor een halve stap afstand tussen de noten.

Akoestische gitaren hebben meestal in totaal negentien frets, hoewel sommige merken ook modellen hebben die bestaan uit twintig frets. Beginnende gitaristen gebruiken meestal de lagere frets aangezien deze makkelijker zijn om te spelen. Hierbij gebruiken gitaristen ook een capo zodat er minder ruimte is tussen de frets.

Hak

Sommige akoestische gitaren hebben onderaan de hals aan de achterkant van de gitaar een hak zitten. Dit is een onderdeel dat komt van de bouwstijl die door Antonio Torres in Spanje is ontwikkeld. Daarmee wordt het ook wel de Spaanse hak genoemd.

Het bouwen van een gitaar met een hak aan de achterkant van de hals is een gecompliceerder constructieproces vergeleken met goedkopere gitaarmodellen. Wanneer een gitaar bestaat uit een hak zijn ze doorgaans stabieler dan een gitaar zonder.

Klankkast

De klankkast is het grootste onderdeel van een gitaar. Hierbij is het ook meteen het meest complexe onderdeel vanuit het perspectief van klank, geluidsproductie en constructie. Tussen gitaarbouwers zul je dan ook meer variatie zien dan bij andere onderdelen van de gitaar.

Om de gitaar een rijke en volle klank te geven moeten gitaarbouwers het bovenblad, achterblad en zijkanten nauwkeurig opmeten en moet het juiste houtsoort gekozen worden. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de details.

klankkast gitaar ondernemen namen

Klankgat

Het klankgat helpt bij een akoestische gitaar voor het versterken van het geluid. Hierbij bevindt een klant zich op het bovenblad van de gitaar. Hierbij zorgt het klankgat voor een natuurlijke versterking van het geluid.

Als akoestische gitaren geen klankgat zouden hebben om de interne resonantie vrij te laten, zou het geluid niet luid klinken. Elektrische gitaren hebben vaak geen klankgat en werken daarom met versterkers.

Bovenblad

De meeste gitaristen beschouwen het bovenblad als het belangrijkste stuk hout dat van invloed is op de toon van een gitaar. Hierbij bewaren sommige gitaarbouwers zelfs twintig jaar of langer voorraden van de hoogste kwaliteit voordat ze die voor een instrument gebruiken.

Brug

De gitaarbrug bevindt zich onder het klankgat en is de verbinding tussen de snaren en de klankkast. De brug bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de brugzadel en brugplannen.

Gitaar leren spelen

Wil je graag meer willen leren over de gitaar en ook jouw favoriete nummers zelfstandig spelen op de gitaar? Dan raden we het volgen van een online gitaarles cursus aan. 

Niet alleen is een online cursus vele malen goedkoper dan een gitaarleraar ook kun je gitaar leren spelen op de tijden die voor jou het beste uitkomen en volledig vanuit huis. Wij raden hiervoor de online cursus Gitaarles van Koen aan.

Met deze cursus leer je in slechts 22 lessen gitaar spelen. Daarbij ontvang je ook nog eens pdf lesmateriaal, audio’s, tablatuur en krijg je toegang tot een exclusieve community met gitaristen. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.

Gitaar onderdelen namen conclusie

In dit artikel hebben we de belangrijkste gitaar onderdelen namen toegelicht. Hierbij hebben we uitgelegd wat de verschillende onderdelen zijn van de kop, hals en klankkast. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over hoe een gitaar werkt.

Naast de gitaar zelf kun je als gitarist ook accessoires kopen die gitaar spelen makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een capo, stemapparaat, plectrums of gitaarband. Op onze gitaar accessoires pagina leggen we uit welke accessoires er allemaal zijn. Hiermee zul je een beter beeld krijgen over gitaar spelen.

Plaats een reactie