David Gilmour

David Gilmour staat bekend als de gitarist van de band Pink Floyd. Hij sloot zich aan bij de band in 1967 en schreef legendarische nummers. Hiermee staat hij bekend als één van de beste gitaristen ter wereld en een groot voorbeeld voor veel gitaristen.

In dit artikel kom je alles te weten over David Gilmour. We kijken naar wie de gitarist is, welke muziek hij heeft gemaakt en op welke gitaren hij heeft gespeeld. Daarnaast laten we ook zien hoe jij net als David Gilmour gitaar kunt leren spelen.

Inhoudsopgave

Wie is David Gilmour?

David Gilmour is geboren op 6 maart 1946 in het Verenigd Koninkrijk. Zijn ouders waren beide docenten in het onderwijs. David Gilmour werd tijdens de lage school bevriend met Roger Barrett. Later op de universiteit leerde ze elkaar weer kennen toen ze beide studeerde aan Cambridgeshire College of Arts and Technology.

Omdat zowel David als Roger geïnteresseerd waren in muziek begonnen ze met gitaar leren spelen in hun vrije tijd. In 1963 sloot hij zich aan bij zijn eerste band genaamd de Jokers Wild. Uiteindelijk verliet hij deze band in 1967.

wie is david gilmour

In 1967 kreeg David Gilmour een telefoontje van Pink Floyd met het verzoek om zich bij hen aan te sluiten ter vervanging van het disfunctionele bandlid Syd Barrett. Door zijn drugsgebruik werd het namelijk steeds lastiger om te werken met Syd Barrett.

In eerst instantie kwam David Gilmour alleen bij de groep om te helpen wanneer Syd Barrett problemen had. Echter, werd naar een aantal shows David Gilmour permanent de nieuwe leadgitarist van de band.

In 1968 maakte de gitarist samen met Pink Floyd zijn eerste album genaamd ‘A Saucerful of Secrets’. In de daaropvolgende jaren evolueerde de muziek van de groep naar progressieve en experimentele rock. Hierbij werd David Gilmour zijn gitaarspel een belangrijk onderdeel van Pink Floyd zijn muziek.

Ook speelde de gitarist een grote rol in het schrijven van de nummers voor Pink Floyd. In 1973 kreeg Pink Floyd een grote internationale hit met het album ‘The Dark Side of the Moon’. Hierdoor werden ze bekend als een van de grootste Britse bands uit hun tijd.

Het succes van Pink Floyd ging verder met het album ‘Wish You Were Here’ uit 1975. Toen echter Roger Waters de songwriting van de groep begon te domineren, ging David Gilmour op zoek naar andere mogelijkheden om zich uit te drukken. Zo bracht hij in 1978 zijn eerste soloalbum uit. 

Over de jaren liepen de spanningen binnen de groep erg op. Zo werd Rick Wright tijdens opnames van een nieuw album ontslagen. Ook verliet Roger Waters in 1984 Pink Floyd om voor zijn eigen solocarrière te gaan.

Uiteindelijk maakte Pink Floyd nog twee albums in 1987 en 1994. Beide albums deden het erg goed, wat bewijst dat de naam Pink Floyd sterker was dan een individueel lid. Hoewel Rick Wright de band verliet in 1984 hebben Rick Wright en David Gilmour nog een aantal keer samen opgetreden als Pink Floyd ondanks hun meningsverschillen.

Op persoonlijk vlak heeft David Gilmour acht kinderen afkomstig uit twee huwelijken. Ook is hij een ervaren piloot en luchtvaart liefhebber. Hierbij heeft hij ook een periode een verzameling historische vliegtuigen beheert.

Geschat wordt dat het David Gilmour vermogen op 115 miljoen Britse pond ligt.

Muziek David Gilmour

De gitarist heeft zowel met Pink Floyd als solo verschillende albums uitgebracht. Met Pink Floyd heeft de gitarist 14 albums uitgebracht. Hiervan zijn bekende nummers:

  • Shine On You Crazy Diamond;
  • Dogs;
  • Echoes;
  • Wish You Were Here;
  • Fat Old Son;
  • Comfortably Numb.

Naast zijn werk met Pink Floyd heeft de gitarist in totaal vier solo albums uitgebracht.

  • David Gilmour (1978)
  • About Face (1984)
  • On an Island (2006)
  • Rattle That Lock (2015)

Gitaren David Gilmour

Over de jaren heen heeft de gitarist van Pink Floyd verschillende gitaren gebruikt. Zo kreeg hij in maart 1967 zijn eerste Fender-gitaar, een witte Telecaster. Dit voor zijn 21ste verjaardag als cadeau van zijn ouders.

gitaar david gilmour

Een van de meeste iconische gitaren van David Gilmour is een Fender Stratocaster met de bijnaam ‘The Black Strat’. De gitaar werd oorspronkelijk gekocht bij Manny’s Music in New York in 1970, nadat de band een tour door de Verenigde Staten voortijdig moest stoppen wegens de diefstal van apparatuur in New Orleans.

De gitaar is bij de meeste Pink Floyd-concerten gebruikt en verscheen op elk Pink Floyd album van 1970 tot 1983. Uiteindelijk is gitaar in 2019 geveild voor een goed doel voor 3,9 miljoen dollar, waarmee het een van de duurste gitaren is die ooit op een veiling is verkocht.

Van deze iconische gitaar zijn ook twee reproducties gemaakt door de Fender Custom Shop. Voor de reproductie hield Phil Taylor, David Gilmour’s gitaartechnicus toezicht en heeft daar ook een boek over geschreven.

Hoewel de gitarist voornamelijk Fender gitaren heeft gebruikt tijdens zijn carrière, heeft hij ook op andere gitaren gespeeld. Waaronder een Gibson Les Paul, Gretsch Duo-Jet, Gretsch White Falcon en Steinberger GL.

Zelf gitaar leren spelen

Wil je net als David Gilmour de gaafste gitaarriffs spelen? Waarbij je nummer kan spelen zoals ‘Wish You Were Here’, ‘Comfortably Numb’ en ‘Shine On You Crazy Diamond’. Dat kan, wanneer je zelf leert gitaar spelen!

Met de gitaarles cursus van Koen leer je in 22 lessen gitaar spelen. Het mooie hiervan is dat dit volledig vanuit huis kan en op je eigen tempo. Het maakt hierbij niet uit hoe oud of jong je bent.

Het is wel belangrijk dat je zelf ACTIE onderneemt en begint met gitaar spelen. Met de onderstaande knop krijg je ook nog eens tijdelijk korting op de cursus. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog.

Plaats een reactie