Brian May

Brian May staat bekend als de gitarist van de band Queen. Deze band richtte Brian May samen op met Freddie Mercury en Roger Taylor. Samen met Queen behaalde de gitarist grote successen. Daarbij staat Brian May bekend als een van de beste gitaristen ter wereld.

In dit artikel zul je alles te weten komen over de gitarist. Je zult leren wie hij is, welke muziek die heeft gemaakt en welke gitaren hij gebruikt. Daarnaast laten we zien hoe je zelf net als Brian May kunt leren gitaar spelen.

Inhoudsopgave

Wie is Brian May?

Brian Harold May is geboren op 19 juli 1947 in Engeland. Zijn moeder was Schots, terwijl zijn vader Engels was. Als tiener bouwde hij samen met zijn vader een zelfgemaakte gitaar, genaamd “The Red Special”. Deze gitaar was gemaakt van geïmproviseerde materialen, waaronder brandhout.

Tijdens zijn jeugd volgde hij een opleiding aan de Hampton Grammar School. Na het afstuderen van deze opleiding in 1965, schreef hij zich in voor een astrofysica-programma aan het London Imperial College. Hier behaalde hij vervolgens zijn bachelor diploma.

wie is brian may

Terwijl Brian May op het London Imperial College studeerde, vormde hij zijn eerste rockband genaamd Smile in 1968. De band bestond uit Tim Staffell en Roger Taylor. Uiteindelijk stopte de band in 1970 toen Tim Staffell vertrok. In de twee jaar dat de band bestond zijn er in totaal negen nummer uitgebracht.

Nadat de band Smile was gestopt, richtte Brian May in 1970 de band Queen op samen met Freddie Mercury en Roger Taylor. Een jaar later sloot bassist John Deacon zich aan bij de band. In december 1971 begon de band met het opnemen van hun eerste album. Hierbij maakte de band gebruik van een opnamestudio tijdens nachten en avonden.

Het eerste album genaamd Queen kwam uit in 1973 en was een groot succes. Hierbij werd het album geprezen door verschillende partijen, waarbij het album als energiek en fris werd beschreven.

In de opvolgende jaren bracht Queen nog meer succesvolle albums uit. Hierbij was hun eerste top 10 nummer “Killer Queen”. Ook kwam in deze tijd een van de bekendste nummers van Queen uit, genaamd “Bohemian Rhapsody” en ging de band op wereldtour.

Over de jaren heen heeft Brian May samen met Queen op  veel concerten opgetreden. Daarbij was het grootste concert Live Aid in 1985. Tijdens dit concert keken circa 1,9 miljard mensen op de TV en waren er 72.000 mensen aanwezig bij het concert zelf. 

Helaas overleed Freddie Mercury in 1991 aan de gevolgen van AIDS. Hierop volgde een Freddie Mercury Tribute Concert in 1992 waarbij grote artiesten waaronder Robert Plant, Tony Iommi, Roger Daltrey, Guns N’ Roses, Elton John, David Bowie en Metallica optraden. 

Na de dood van Freddie Mercury werd de band vrijwel inactief waarbij John Deacon ook besloot om volledig te stoppen. Later zijn er nog samenwerkingen gekomen waarbij Brian May en Roger Taylor samen optreden met andere zangers.

Op persoonlijk gebied heeft de gitarist drie kinderen genaamd James, Louisa en Emily. Ook is hij in de jaren 80 een tijd depressief geweest, wat hij later heeft overwonnen. In 2020 kreeg de gitarist te maken met een kleine hartaanval.

Muziek Brian May

Samen met Queen heeft de gitarist veel muziek gemaakt over de jaren heen. Daarbij heeft hij ook veel nummers zelf geschreven voor Queen. Een aantal bekende nummers die volledig of gedeeltelijk door Brian May geschreven zijn:

  • Keep Yourself Alive;
  • Fat Bottomed Girls;
  • Flash;
  • Who Wants To Live Forever;
  • I Want It All.

Naast nummers met Queen heeft de gitarist ook twee solo albums uitgebracht na de dood van Freddie Mercury. Deze albums heten “Back to the Light’’ en “Another World’’.

Gitaren Brian May

Brian May heeft tijdens zijn carrière gebruik gemaakt van veel verschillende gitaren. Hierbij is de belangrijkste gitaar “The Red Special” die hij als tiener samen bouwde met zijn vader, omdat hij geen elektrische gitaar kon betalen.

Het origineel van deze zelfgebouwde gitaar gebruikt hij soms nog bij optredens. Echter, maakt hij vaker gebruik van replica’s die gebaseerd zijn op “The Red Special”. Een van deze replica’s beviel zo slecht in 1982, dat hij de gitaar sloopte aan het einde van een optreden.

Verder heeft de gitarist gebruik gemaakt van een Fender Stratocaster, Gibson Les Paul, Gibson Flying V en Fender Telecaster gitaar. 

Bij optredens had Brian May vaak een extra gitaar mee voor het geval dat een snaar brak. Ook maakte hij soms gebruik van meerdere gitaren tijdens een concert voor verschillende nummers.

Sinds 2004 heeft de gitarist ook zijn eigen winkel waar hij gitaren en replica’s verkoopt van “The Red Special”. 

Boek Brian May

Wil je meer te weten komen over Brian May en zijn zelfgemaakte gitaar? Mogelijk is het dan eens leuk om naar het volgende boek te kijken. 

Zelf gitaar leren spelen

Brian May is uitgegroeid tot een van de beste gitaristen ter wereld. Maar zelf is hij natuurlijk ook ooit begonnen als beginner op de gitaar. Daarom kan het ook leuk zijn om zelf gitaar te leren spelen.

Stel je namelijk eens voor dat je de gaafste nummers van Queen kunt spelen op gitaar. Dat je daarmee dan kunt optreden voor familie en vrienden of zelfs voor een groot publiek. Dat is mogelijk wanneer je begint met gitaar spelen. 

Met de gitaarles cursus van Koen leer je gitaar spelen in 22 lessen. Tijdens de videocursus zul je alle belangrijke kennis en technieken leren van de gitaar. Hierdoor zul je een goede basis krijgen om de leukste nummers van Queen op de gitaar te spelen.

Het belangrijkste is dat je zelf actie onderneemt! Wacht dus niet langer en begin vandaag nog. Met de onderstaande knop ontvang je ook nog eens tijdelijk korting op de gitaarles cursus van Koen.

Plaats een reactie