Billy Gibbons

Billy Gibbons staat bekend als de gitarist en zanger van ZZ top. Daarbij is hij samen met Stevie Ray Vaughan ongetwijfeld een van de beste rockgitaristen ooit uit Texas in de Verenigde Staten.

In dit artikel kijken we naar wie Billy Gibbons nu eigenlijk is. Ook kijken we naar zijn gitaren, muziek en hoe je zelf gitaar kunt leren spelen.

Wie is Billy Gibbons?

Billy Gibbons is geboren op 16 december 1949 in Houston, Verenigde Staten. Hij groeide op in een huis waar zowel klassieke als countrymuziek de voorkeur had. Echter, toen hij Elvis Presley ontdekte via een optreden in The Ed Sullivan Show raakte hij gefascineerd door rock & roll.

wie is billy gibbons

Het duurde vervolgens niet lang meer voordat hij andere rock & roll sterren als Little Richard en Jimmy Reed ontdekte bij een lokaal radiostation. Tijdens kerst 1963 kreeg hij zijn eerste elektrische gitaar en versterker. Hierdoor kon Billy Gibbons zijn helden achterna gaan.

Toen Billy Gibbons veertien was vormde hij zijn eerste band genaamd The Saints. Later sloot hij zich aan bij een andere groep genaamd Coachmen. Deze groep werd voornamelijk geïnspireerd door grote artiesten als Jefferson Airplane en Jimi Hendrix.

Later veranderde de groep hun naam naar Moving Sidewalks en bracht in 1968 hun eerste album uit genaamd Flash. Hoewel zit geen groot succes was, werd de muziek wel opgemerkt door Jimi Hendrix.

Nadat de Moving Sidewalks ermee ophielden, vormde Billy Gibbons een nieuwe band. Dit samen met bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard. De band van het trio kreeg de naam ZZ top.

Door onder andere het smakelijke gitaarspel van Billy Gibbons bouwde de band een solide aanhang op. Daarbij maakte de band vanaf 1970 vijf verschillende albums in zes jaar tijd. Dit met groot succes. ZZ top werd een van de grootste bands van de Verenigde Staten.

Na de 5 albums tussen 1970 en 1976 ging ZZ top er drie jaar tussenuit. Toen ze terugkwamen was het muziek klimaat erg veranderd. Daarop besloot ZZ top om met de tijd mee te veranderen. Dit was duidelijk te horen op de albums in 1979, 1981 en 1983 die een moderne muziek richting hadden.

Ook kreeg de band en de gitarist een nieuwe look. Zo droegen Dusty Hill en Billy Gibbons lange baarden die tot aan hun borst groeide. Daarmee is ZZ top ook verantwoordelijk voor enkele van de meest populaire videoclips aller tijden van MTV. Dit met nummers als “Give Me All Your Loving” en “Sharp Dressed Man”.

Door de nieuwe stijl verloor ZZ top de connectie met veel van de oudere fans, waardoor er ook minder albums werden verkocht. Echter, bleef de band nog steeds erg populair. Tot op heden is ZZ top ook nog steeds actief als band.

In 2015 bracht Billy Gibbons zijn eerste solo album uit, genaamd Perfectamundo. Drie jaar later kwam hij met een tweede album genaamd Big Bad Blues.

Naast muziek schildert Billy Gibbons ook en verzamelt hij zeldzame Afrikaanse kunst en objecten. Hierbij verzamelt hij zelfs zoveel dat hij ze in een magazijn in Houston moet opslaan.

Billy Gibbons gitaren

Billy Gibbons heeft zelf een grote zeer grote collectie aan gitaren. Daarbij verzamelt hij vintage gitaren en bezit hij enkele van ’s werelds meest gekoesterde en zeldzame gitaren. Onder de collectie vallen verschillende gitaren van het merk Gibson, Fender en John Bolin.

De meeste bekende gitaar van Billy Gibbons is een 1959 Gibson Les Paul Standard, met de bijnaam “Pearly Gates”. Dit was zijn eerste Les Paul gitaar, die hij ooit kocht van een boer uit Texas die in een country band speelde. Dit voor een bedrag van 250 dollar. Sindsdien is de gitaar verschenen op elk album dat Billy opnam met ZZ top.

De gitaar is nog in zijn originele staat en Billy weigert hem te verkopen. Hij heeft zelfs al een keer een bod ontvangen van 5 miljoen dollar om de gitaar te verkopen. Door de waarde van de gitaar gebruikt hij tegenwoordig een replica voor live optredens. Hiermee houdt hij “Pearly Gates” veilig.

Muziek Billy Gibbons

Samen met ZZ top heeft Billy Gibbons de volgende albums gemaakt:

1971 ZZ Top’s First Album

1972 Rio Grande Mud

1973 Tres Hombres

1975 Fandango! .

1976 Tejas

1979 Degüello 

1981 El Loco 

1983 Eliminator 

1985 Afterburner 

1990 Recycler 

1994 Antenna 

1996 Rhythmeen

1999 XXX 

2003 Mescalero 

2008 Live From Texas 

2011 Live in Germany 

2012 La Futura

Zelf gitaar spelen

Wil je net als Billy Gibbons gitaar spelen? Waarbij je nummers van ZZ top op de gitaar kunt spelen. Wacht dan niet langer en onderneem actie! Zelf is Billy Gibbons ooit geïnspireerd geraakt door Elvis Presley wanneer die begonnen is op de gitaar en veel successen heeft bereikt. Dit kun jij ook!

Met de gitaarles cursus van Koen leer je in 22 lessen gitaar spelen. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, iedereen kan gitaar leren spelen. Zolang je maar actie onderneemt en elke dag weer een stukje beter wordt.

Door de gitaarles cursus van Koen te volgen kun je volledig vanuit huis online leren gitaar spelen. Daardoor kun je gitaar leren spelen wanneer het jou uitkomt! Met de onderstaande knop krijg je ook nog eens tijdelijk korting op de cursus. Wacht dus niet langer en begin direct.

Plaats een reactie