Akoestische Gitaar Verven

Er zijn een aantal redenen om een akoestische gitaar te verven. We kunnen allemaal wel leven met een paar kleine krassen. Echter, zorgen grote krassen ervoor dat de gitaar er al snel slecht uit komt te zien.

Helaas kun je niet zomaar een enkele plek opnieuw verven. Daarom moet je de hele akoestische gitaar verven als je af wilt van lelijke krassen. Het kost wel tijd en geduld om een gitaar te schilderen. 

Met dit artikel leggen we uit hoe dit precies moet! Met het stappenplan weet je hoe je een gitaar weer in topconditie krijgt.

Inhoudsopgave

Waarom een akoestische gitaar verven?

Wanneer je een akoestische gitaar opnieuw gaat verven geeft dit de kans om krassen en deuken te verwijderen. Naast dat je dit doet, zal jouw gitaar er weer als nieuw uitzien na het verven.

Ook geeft het schilderen van een gitaar de kans om een gitaar een nieuw uiterlijk te geven. Denk bijvoorbeeld aan een andere kleur of een ander soort verf. Hierdoor krijgt je gitaar een fris en nieuw uiterlijk.

Wat heb je nodig om een gitaar te schilderen?

Wanneer je jouw gitaar een nieuw uiterlijk geeft zul je het volgende nodig hebben:

  • Gitaar (natuurlijk);
  • Schuurpapier;
  • Afplaktape;
  • Alcohol voor schoonmaak;
  • Schoonmaakdoek;
  • Krant;
  • Grondverf;
  • Verf;
  • Lak;
  • Geduld.

Stappenplan akoestische gitaar verven

stappenplan akoestische gitaar verven

Door de volgende stappen te volgen kun je jouw akoestische gitaar verven en een nieuw uiterlijk geven.

Stap 1: Gitaar demonteren

De eerste stap is om alle belangrijke onderdelen van de gitaar te demonteren. Zorg hierbij dat je de gitaarsnaren demonteert. Let daarbij wel op dat je de snaren eerst losdraait voordat je ze verwijdert.

Wanneer dit gedaan is, kun je de gitaar schoonmaken met alcohol. Doe dit voorzichtig met een schoonmaakdoek.

Stap 2: Gitaar afplakken

Je wilt natuurlijk niet dat tijdens het schilderen verf op de verkeerde plekken terecht komt. Daarom is het belangrijk om delen af te plakken die niet geschilderd moeten worden. Dit kun je doen met een rol afplaktape die schilders ook gebruiken.

Om het afplaktape goed op alle plekken te krijgen kun je ook de botte kant van een mes gebruiken. Vergeet ook niet om eventuele elektrische onderdelen goed af te plakken.

Stap 3: Oude verf strippen

Nu de gitaar is gedemonteerd en alle plekken netjes zijn afgeplakt is het tijd om de oude verf te verwijderen. Dit doe je door gebruik te maken van schuurpapier. 

Om ervoor te zorgen dat de gitaar netjes wordt, is het belangrijk dat je geen ronde bewegingen maakt tijdens het schuren. Blijf in een enkele richting schuren en volg de richting van de houtnerf.

Stap 4: Grondverf aanbrengen

Nu de oude verf verwijderd is, kun je de grondverf aanbrengen. Hang daarbij je gitaar op bij een vochtvrije en goed belichte plek voordat je begint. 

Breng de grondverf gelijkmatig aan over het gehele gitaar oppervlak. Bekijk daarbij ook of het nodig is om eventueel een tweede laag grondverf aan te brengen. Wacht in ieder geval minstens een uur voordat je de tweede laag aanbrengt.

Stap 5: Kleur aanbrengen

Als de grondverf goed opgedroogd is, kun je de gewenste kleur op je gitaar gaan verven. Hierbij kun je er ook voor kiezen om je gitaar te schilderen in meerdere kleuren met een creatief ontwerp. 

Er bestaat een goede kans dat je bij het verven meerdere lagen moet aanbrengen. Dit is afhankelijk van de gekozen kleur en het soort verf. Wanneer je klaar bent met schilderen is het aangeraden om je gitaar een nachtje te laten drogen.

Stap 6: Beschermlaag

Het is natuurlijk belangrijk om de gitaar te beschermen. Je wilt namelijk niet de krassen direct terugkomen nadat je al het werk hebt gedaan. Gebruik daarom een lak om de gitaar te beschermen.

Mogelijk heb je wederom weer meerdere lagen nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Wanneer alle lagen lak zijn aangebracht is het aangeraden om de gitaar een week te laten drogen.

Stap 7: Gitaar monteren

Als de lak is opgedroogd, is het tijd om alle afplaktape te verwijderen. Daarna kun je alle onderdelen die je tijdens stap 1 hebt gedemonteerd weer aan de gitaar vastmaken.

Wanneer dat gedaan is, kun je het resultaat goed zien. Je gitaar is weer helemaal krasvrij en heeft misschien ook wel een leuk nieuw kleurtje gekregen. Tijd om weer te genieten van de gitaar!

Plaats een reactie