Akoestische Gitaar Kopen Tips

Je wilt een akoestische gitaar kopen, maar waar moet je allemaal op letten? Denk bijvoorbeeld aan de soorten snaren of het houtsoort van de gitaar. Daarom geven we in dit artikel 10 akoestische gitaar kopen tips.

Met deze tips zul beter voorbereid zijn wanneer je een akoestische gitaar gaat kopen. Daarnaast komen in de lijst ook tips voor die handig zijn voor elke gitarist!

Akoestische Gitaar Kopen Tips

Hieronder kun je 10 akoestische gitaar kopen tips vinden.

1) Bepaal het budget

Voordat je kunt gaan zoeken naar jouw ideale akoestische gitaar, is het belangrijk om een budget te bepalen. Hierdoor weet je namelijk wat je kunt besteden en in welke prijsklasse je gaat zoeken.

2) Ga voor massief hout

Wanneer je een akoestische gitaar koopt kun je kiezen tussen gelamineerd hout en massief hout. Hoewel gelamineerd hout de goedkopere optie is, raden we toch aan om voor massief hout te gaan.

Door een akoestische gitaar van massief hout te kopen heb je een sterkere klank. Hierdoor klinkt het geluid dat de gitaar produceert een stuk beter.

3) Kies een gitaar soort

Akoestische gitaren komen in verschillende soorten. Deze soorten produceren elk weer een net wat ander geluid en hebben hun eigen kenmerken. Hoewel er veel verschillende soorten akoestische gitaren zijn, komen deze drie het meest voor.

akoestische gitaar tips
  • Dreadnought gitaar: De dreadnought akoestische gitaar is de meest voorkomende en gebruikte soort akoestische gitaar. Dit soort gitaren hebben een grotere aanwezigheid van bastonen, hoewel alle tonen zeer gebalanceerd zijn.
  • Klassieke gitaar: De klassieke akoestische gitaar is een erg gebalanceerde gitaar waarbij hoge en lage tonen makkelijk te bespelen zijn zonder plectrum. Daarnaast geven klassieke gitaren over het algemeen een zeer zuiver geluid.
  • Jumbo gitaar: De jumbo akoestische gitaar is een grotere gitaar. Het voordeel hiervan is dat de gitaar meer volume heeft vergeleken met andere gitaren.

4) Niveau en prijs

Hoewel je zeker een gitaar wilt kopen die van goede kwaliteit is, hoef je niet meteen voor de duurste optie te gaan. De duurdere gitaren zijn namelijk vaak ontworpen voor spelers die al veel ervaring hebben met gitaar spelen.

Hierdoor kan een dure gitaar juist moeilijker zijn om te bespelen als beginner. Daarom is het vooral belangrijk om te zoeken naar een gitaar die makkelijk bespeelbaar en afstembaar is.

5) Formaat

Voor beginnende gitaristen die nog jong zijn is het handig om een gitaar van kleinere formaat te kopen. Dit zijn akoestische gitaren die ½ of ¾ formaat zijn van een akoestische gitaar. Hierdoor zal een jonge gitarist geen moeilijkheden ondervinden met een brede hals of een te zware gitaar.

6) Snaren

Akoestische gitaren komen voornamelijk met twee verschillende soorten snaren. Dit zijn stalen snaren en nylon snaren. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar welke muziek je wilt gaan spelen met de gitaar.

Stalen snaren geven een krachtig geluid wat goed geschikt is voor rock & roll, jazz, country en blues. Nylon snaren geven daartegen een zacht geluid wat weer geschikt is voor volksmuziek en klassieke muziek.

7) Vergeet de lessen niet

Veel beginnende gitaristen vergeten dat naast een gitaar, lessen ook van groot belang zijn. Zonder lessen zal het namelijk moeilijk worden om een gitaar op de juiste manier onder de knie te krijgen. Gitaarlessen hoeven hierbij helemaal niet duur te zijn.

Zo leer je met de online gitaarles cursus van Koen gitaar spelen in 22 lessen. Hierbij worden ook onderwerpen als het vervangen van gitaarsnaren, tablatuur lezen, houding, toonladders, majeur & mineur akkoorden en het stemmen van een gitaar behandelt.

Daarnaast ontvang je nog eens pdf lesmateriaal en audio’s. Ook krijg je toegang tot een exclusieve community met andere gitaristen waar je altijd vragen kunt stellen. Via de onderstaande knop maak je gebruik van de tijdelijke actie

8) Vermijd tweedehands gitaren

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om een tweedehands gitaar te kopen kun je dit beter vermijden. Wanneer je namelijk een tweedehands gitaar koopt via een website als Marktplaats weet je nooit helemaal zeker of de gitaar in goede staat verkeerd.

Daarnaast kun je de gitaar vaak niet retourneren wanneer die niet goed bevalt. Dit zorgt ervoor dat het kopen van een tweedehands gitaar een groot risico is. Koop daarom alleen een tweedehands gitaar als je al veel verstand hebt van gitaren en echt weet wat je doet.

9) Accessoires

Het is ook belangrijk om de accessoires niet te vergeten bij de aanschaf van een gitaar. Verschillende accessoires maken namelijk het leven van een gitarist een stuk makkelijker. 

Een extra set gitaarsnaren, stemapparaat, plectrum en gitaarband is daarom altijd aangeraden. Eventueel zou je ook nog naar andere accessoires kunnen kijken zoals een gitaarstandaard, gitaarkruk, capo, gitaartas en onderhoudsset.

10) Gitaar kopen

Je kunt tegenwoordig op veel verschillende plekken een gitaar kopen. Wij raden hiervoor Bax Music en bol.com aan. Bij deze webwinkels heb je een zeer groot aanbod aan gitaren, waardoor je altijd wel jouw droomgitaar kunt vinden.

Het fijne van deze webwinkels is dat je ook een ruim termijn hebt om een gitaar te retourneren wanneer die toch niet bevalt. Via de onderstaande knoppen kun je het actuele aanbod aan gitaren bekijken!

Akoestische Gitaar Kopen Tips Conclusie

In deze lijst hebben we 10 akoestische gitaar kopen tips gegeven. We hopen dat je hiermee een goede akoestische gitaar kunt vinden. 

Mocht je meer willen weten over het kopen van een akoestische gitaar, bekijk dan eens ons akoestische gitaar kopen artikel. 

Plaats een reactie